Прийміть найщиріші вітання з нагоди професійного свята — Міжнародного дня музеїв.
У всі часи український народ відзначало винятково шанобливе ставлення до свого минулого. Цей пієтет у сприйнятті свого суспільно-історичного досвіду, що передається від покоління до покоління, значною мірою формується й підтримується завдяки музейній справі. Саме музеї як культурно-освітні, науково-дослідні заклади, призначені для вивчення, збереження та використання пам’яток природи, матеріальної і духовної культури, залучення громадян до надбань національної і світової історико-культурної спадщини, є для сучасників не лише зримим документальним свідченням відбутих часів, хранителями цього надбання, а й виступають своєрідними путівниками цивілізаційного досвіду, відіграють роль духовних орієнтирів.
Музеї України є важливим чинником збереження історичної пам’яті нашого народу, зримим зосередженням найцінніших надбань минулого — любові до рідної землі та потягу до прекрасного. Сьогодні, реалізуючи культурну політику держави, працівники музейної справи сприяють державній розбудові України, пробуджують у наших громадян почуття національної гордості, дієво утверджують засади добра й гуманізму, чим обумовлюють і неодмінність майбутніх успіхів та творчих звершень українського народу.
У цей святковий день зичу всім працівникам музеїв і заповідників, подвижникам цієї важливої і благородної справи, щастя, здоров’я, успіхів, добробуту та творчих здобутків у збереженні, примноженні та розвитку української культури.
Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН.