Депутати Кіровоградської обл-ради, попри чималі труднощі, все-таки ухвалили бюджет області на нинішній рік. Крізь шквал суперечок, заяв і звинувачень добратись безпосередньо до бюджетних справ вдалось лише після майже годинного протистояння.
Каменем спотикання став навіть не бюджет, а питання про звернення до Верховної Ради щодо оцінки ратифікації угоди про продовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії на території України. Бютівці закликали колег по депутатському корпусу не підтримувати це рішення Президента і наполягали, щоб обласна рада висловила своє ставлення до даного питання, натомість деякі депутати, зокрема від Партії регіонів, пропонували взагалі вилучити його з порядку денного. Ситуація поступово заходила в глухий кут, тож голова облдержадміністрації Сергій Ларін запропонував розглянути лише бюджетний блок питань, а решту — перенести на наступну сесію (загалом їх було 26). Ця пропозиція набрала мінімально необхідну кількість голосів — 51.
Хоча емоцій вистачало й пізніше, депутати затвердили основний фінансовий документ, за яким житиме Кіровоградщина нинішнього року. Загальний обсяг доходів заплановано у сумі 1 309 487,2 тисячі гривень, у тому числі дотація вирівнювання має становити 295 687,2 тисячі грн., додаткова дотація з держбюджету на вирівнювання фінансової забезпеченості — 16 802,6 тис. гривень, субвенція з держбюджету — 716 898,5 тис. грн. Обсяг видатків обласного бюджету на 2010 рік затверджено 1 309 462,2 тис. гривень, у тому числі видатків загального фонду — 1 187 703,5 тис., спеціального фонду — 121 758,7 тисячі гривень.
У змінах, внесених до прийнятого на 2010 рік бюджету, передбачено субвенції місцевим бюджетам по двох напрямах: 991 тисячу гривень заплановано для переможців обласного конкурсу серед сільських (селищних) рад на реалізацію проектів з облаштування пунктів прийому, заготівлі та переробки молока від населення на базі сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та ще 300 тисяч гривень передбачено для переможців обласного конкурсу на реалізацію проектів та програм розвитку місцевого самоврядування.
Затверджено також перелік споруд — пам’яток історії та культури, реставрація яких здійснюватиметься за рахунок коштів загального фонду обласного бюджету, та обсяги фінансування реставраційних робіт.
Кіровоградська область.