У п’ятницю, 14 травня, Генпрокурор Олександр Медведько підтримав подання слідчого прокуратури Києва про надання згоди Верховної Ради на притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів Андрія Парубія та Юрія Гримчака («НУ—НС»). Справу порушено «за фактом незаконного впливу на Голову Верховної Ради і народних депутатів з метою перешкодити виконанню ними службових обов’язків, здійсненого особою з використанням свого службового становища, за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 344 Кримінального кодексу України) під час ратифікації «харківських угод». Того ж дня подання Генпрокуратури надійшло до Верховної Ради, оскільки, відповідно до законодавства, щоб притягнути парламентаріїв до кримінальної відповідальності, спочатку їх потрібно позбавити депутатської недоторканності.
Водночас представник Юрія Гримчака в суді, народний депутат Геннадій Москаль учора повідомив, що його підзахисний оскаржив у Печерському райсуді Києва постанову прокуратури Києва про порушення кримінальної справи та в Окружному адміністративному суді Києва — подання Генпрокурора О. Медведька до Верховної Ради про притягнення до кримінальної відповідальності. До аналогічних процесуальних дій вдався й Андрій Парубій. При цьому він вважає дії прокуратури «проявом політичних репресій», оскільки проти депутатів від фракції Партії регіонів, які під час засідання 27 квітня завдавали іншим парламентаріям значних тілесних ушкоджень, справи не відкриваються, незважаючи на те, що до правоохоронних органів було направлено відповідні подання.
Не дивно, що ця тема спричинила значну дискусію під час учорашньої погоджувальної ради. Тим паче що ще до її початку керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, відповідаючи на запитання журналістів, зазначив, що його політична сила пропонуватиме вже 20 травня розглянути питання про зняття з Ю. Гримчака та А. Парубія депутатської недоторканності. «Швидше за все, це питання буде розглянуто у четвер, і Партія регіонів проголосує за зняття недоторканності», — сказав він.
Водночас Голова Верховної Ради Володимир Литвин запропонував народним депутатам провести з цього питання «серйозну політичну розмову і прийняти виважене рішення». При цьому він повідомив, що направив подання Генпрокуратури до Регламентного комітету, а також надіслав листи вищевказаним народним депутатам. Реагуючи на заяву Геннадія Москаля про те, що Ю. Гримчак та А. Парубій оскаржили постанову про порушення кримінальної справи та подання Генпрокуратури в суді, глава парламенту зазначив, що «в шию ніхто нікого не гонить» та нагадав, що відповідно до Регламенту народні депутати протягом п’яти днів мають право висловити свою позицію, далі протягом 20 днів подання має розглянути Регламентний комітет, а парламент — ухвалити своє рішення протягом семи днів після рішення Регламентного комітету. Відтак В. Литвин закликав народних депутатів «не продукувати війну, а домовлятись», оскільки сьогодні у декого «є бажання зруйнувати будь-який діалог».
До внутрішньопарламентського розслідування обставин протистояння під час ратифікації «харківських угод» закликав керівник фракції БЮТ Іван Кириленко. Він вважає, що Верховна Рада може у цій ситуації розібратися самостійно, а коли треба — створити якусь свою спеціальну слідчу комісію. Якщо ж розгляд цього питання відбуватиметься за межами парламентських стін, то це неодмінно призведе до загострення політичної ситуації, вважає він.
Подібну пропозицію висловив і голова фракції «Наша Україна—Народна самооборона» Микола Мартиненко, котрий також вважає, що спочатку потрібно провести внутрішню дискусію з цього питання, а коли виникне необхідність — створити Тимчасову слідчу комісію з розслідування подій у парламенті 27 квітня. В іншому разі фракція вважатиме дії Генпрокуратури політичним переслідуванням. А в оприлюдненій прес-службою партії «Наша Україна» заяві зазначається, що «для порушення кримінальних справ проти народних депутатів А. Парубія та Ю. Гримчака немає ніяких юридичних підстав» та що «фактично активні дії опозиції були спровоковані владою, що переступила через закон».
Ще різкішу заяву оприлюднив Блок Юлії Тимошенко: ця політична сила розцінює порушення кримінальних справ проти Ю. Гримчака та А. Парубія як черговий прояв «репресивного характеру режиму Януковича», котрий, відкриваючи ці «псевдокримінальні» справи, не притягує до відповідальності «депутатів-штурмовиків із Партії регіонів, які у стінах парламенту завдали тяжких тілесних ушкоджень народним депутатам від опозиції». Отже, який шлях обере парламент, стане зрозуміло найближчими днями.