Комітет Верховної Ради з питань науки і освіти вважає реорганізацію Державного інституту інтелектуальної власності МОН України порушенням чинного законодавства і рекомендує уряду скасувати відповідний наказ МОНУ.
На засіданні комітету наголошувалось, що ДІІВ має статус університетського координатора з питань інтелектуальної власності Всесвітньої Академії інтелектуальної власності в Україні. Він входить до мережі ВНЗ, що координує Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ), здійснює дистанційне навчання фахівців за програмою Академії ВОІВ.
У 2000—2009 роках інститутом підготовлено 857 спеціалістів і магістрів за спеціальністю «Інтелектуальна власність», з яких близько 400 фахівців для державної системи правової охорони інтелектуальної власності, 240 патентних повірених та 159 професійних оцінювачів.
Однак, на порушення чинного законодавства, Міністерство освіти і науки 02.03.2010 р. інститут реорганізувало у структурний підрозділ Одеської національної юридичної академії.
Голова комітету Володимир Полохало наголосив, що цим руйнується державна система правової охорони інтелектуальної власності, ДІІВ втрачає статус юридичної особи і відповідно функції координації діяльності з підготовки фахівців тощо.
Народні депутати рекомендували Кабінету Міністрів скасувати наказ МОНУ від 2.03.2010 р. № 163 як такий, що суперечить Закону України «Про Кабінет Міністрів України».
* * *
Наказом МОНУ від 23 березня 2010 року № 230 УкрІНТЕІ теж був позбавлений статусу юридичної особи і реорганізований у структурний підрозділ Національного авіаційного університету.
Голова комітету Володимир Полохало зазначив, що основною стратегічною ціллю державної політики в інформаційній сфері, як визначено законами, є створення загальнодержавних інформаційних систем та зміцнення матеріально-технічних, фінансових, організаційних, правових і наукових основ інформаційної діяльності.
Голова комітету наголосив, що рішення про реорганізацію державних наукових установ приймає Кабінет Міністрів, а не міністерство.
Він, зокрема, поінформував про те, що УкрІНТЕІ, створений у 1958 році, здійснює міжнародну діяльність, представляє Україну в Міжнародному центрі наукової і технічної інформації та Міждержавній координаційній раді з науково-технічної інформації країн СНД.
Сьогодні УкрІНТЕІ — єдина в Україні спеціалізована організація в сфері інформаційного забезпечення науково-технічною та економічною інформацією. Інститут здійснює державну реєстрацію всіх науково-дослідних, дослідно-конструкторських робіт і дисертацій, що виконуються в Україні, забезпечує науково-методичне, експертне та інформаційно-аналітичне супроводження діяльності з трансферу технологій, проводить прогнозно-аналітичні дослідження науково-технічної та інноваційної діяльності, готує аналітичні матеріали про стан розвитку науки і техніки та результати наукової і науково-технічної діяльності, — підкреслив голова комітету.
Комітет рекомендував уряду проаналізувати ситуацію щодо стану розвитку національної системи науково-технічної інформації, її відповідність законодавству та до 25 травня 2010 року подати відповідну інформацію до комітету.
Народні депутати вирішили провести у червні 2010 року комітетські слухання на тему: «Про реалізацію законів України щодо розвитку національної системи науково-технічної інформації».