Часто ми не можемо уявити, що саме ховається за оптимістичними, але безликими рядками державницьких документів. Які саме дії? Які конкретні кроки? Світовий досвід реабілітації дітей-інвалідів нагромадив значну кількість ефективних методик. Україна також використовує цей арсенал. Існує ціла мережа відповідних закладів, до якої входять і центри ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Для чого вони існують?
Передусім патронують сім’ї, в яких є дитина з фізичними чи розумовими вадами. Батькам необхідно реально усвідомити суть проблеми дитини, навчити працювати з нею, і тут не обійтись без допомоги спеціаліста. У таких центрах реабілітації програми включають у себе не лише розвиток фізичних можливостей. Не менш важливо допомогти дитині встановити комфортний контакт із оточуючим світом, відновити її моральні сили та душевну рівновагу, зрештою, залучити до громадського та культурного життя.
Стаття 23 Конвенції ООН про право дитини-інваліда вести повноцінне життя в умовах, які забезпечують її гідність, сприяють вихованню впевненості у собі, а також право на особливе піклування, доступ до освіти, відновлення здоров’я, соціального, культурного і духовного життя.
...Нині центри соціальної реабілітації дітей-інвалідів існують у кожній області, зокрема, і в Полтавській. Перший в області центр було відкрито у Кременчуці. Четвертий рік поспіль керівництво центру співпрацює із бургомістром німецького міста Штоки Райнером Штольцем. Щороку семеро дітей-інвалідів із Кременчука та сусіднього Комсомольська, які є вихованцями Кременчуцького центру реабілітації, на запрошення пана бургомістра безплатно відвідують Німеччину за програмою оздоровлення і відпочинку. Протягом чотирнадцяти днів вони покращують стан свого здоров’я в умовах екологічно чистої зони — на березі одного з найчистіших у світі озер — Бодензеє. Діти проходять обстеження та курс лікування в одному з кращих медичних центрів Німеччини.
Нещодавно пан Райнер Штольц приїхав в Україну, щоб особисто обговорити напрями подальшої співпраці. Завітав бургомістр і до Комсомольська, де вже три роки поспіль діє програма реабілітації дітей-інвалідів, ініційована міським головою С. А. Супруном. У ході зустрічі з німецьким гостем міський голова Сергій Супрун зазначив: «Сподіваюся, що такі стосунки будуть розширюватися. Дуже добре, що ці традиції підтримуються у Німеччині і фінансуються за рахунок благодійництва. Наша міська програма також існує завдяки благодійній підтримці Полтавського гірничо-збагачувального комбінату». Зі свого боку пан бургомістр запевнив: «Ми не можемо допустити того, аби втрачати дітей. Це є політикою влади і також в місті Штоках». Керівник програми «Реабілітація дітей-інвалідів у місті Комсомольську» Любов Хиль відзначила: «Відвідання нашого краю паном Райнером — це ще одне підтвердження благодійних намірів німецьких владних посадовців на державному рівні вирішувати непрості питання реабілітації дітей з обмеженими можливостями.