Перший і поки що єдиний в Україні Музей історії жіночого й гендерного руху працює у місті Харкові.

— Головне завдання нашого музею, — каже автор ідеї створення гендерного музею і його директор Тетяна Ісаєва, — зібрати експонати, які розповідають, що проблема гендерства не тільки жіноча, а всього нашого суспільства. Подивімося на історію України — це історія чоловіків, а жінка — мати, дружина, берегиня домашнього вогнища. Багато видатних наших жінок залишилися за межами широкої популярності. Сторінки жіночих історій залишаються білими плямами.

Поняття гендер увійшло в загальне вживання із соціології й означає соціально-рольовий статус людини. Соціальні можливості кожної статі в освіті, професійній діяльності, доступі до влади, сімейних ролях, стилі життя й способі мислення.

Сьогодні у колекції музею — більш як 350 експонатів із різних країн світу. Це документи, книги, особисті речі гендерних теоретиків і практиків. Одна з ідей дамської команди музею — створення інтерактивної кухні, віртуального світу жінки. У ньому проходить більша частина її життя.

У третьому тисячолітті ми продовжуємо жити за патріархальним ладом. Навіть на картинках у підручнику з трудового навчання дівчинка сидить із каструлею, а хлопчик за комп’ютером. Дівчатка у школі навчаються краще, а міністрами стають хлопчики. Поки що у музею немає власного приміщення. Періодично влаштовуються пересувні виставки.