До реліквій, які зберігаються в Музеї волинської ікони, додалася ще одна — факсимільне видання Пересопницького Євангелія. Книгу музеєві передав Предстоятель Української православної церкви митрополит Київський і всієї України Володимир.
Пересопницьке Євангеліє — незрівнянний зразок українського живопису та рукописної книги. Робота над ним розпочалася 15 серпня 1556 року у монастирі Святої Трійці в селі Дворець поблизу Ізяслава (тепер Хмельницької області), завершилася — 29 серпня 1561 року в Пересопницькому монастирі (нині с. Пересипниця на Рівненщині). Писцем пам’ятки став вихованець волинської рукописної школи Михайло Василієвич, син протопопа з Сянока. Це — перший з відомих нам перекладів священного тексту Євангелія книжною староукраїнською мовою. Книга досить об’ємна, важить 9,3 кілограма, має 482 аркуші 38 на 24 сантиметри. За красою оформлення (багатоколірні заставки та мініатюри) їй нема рівних серед українських рукописів.
Доля книги дуже цікава. До неї причетні десятки відомих людей. Серед них і гетьман Іван Мазепа, який подарував Євангеліє Переяславському єпископському престолу. На початку ХХ століття книга передана до Полтави, а в роки Другої світової війни — евакуйована до Уфи. З 1947 року зберігається в Інституті рукописів Національної бібліотеки України імені Вернадського. Книга є національною святинею, політичним символом нації: на ній під час інавгурації присягають президенти України.
2007 року з благословення Предстоятеля УПЦ митрополита Володимира Київська митрополія разом з Національною академією наук України започаткували масштабний видавничий проект з відтворення Пересопницького Євангелія, який передбачав реставрацію оригіналу, видання наукових розвідок, проведення наукових конференцій. З метою збереження раритетності Євангеліє видали невеликим накладом у тисячу примірників у видавничому домі «АДЕФ-Україна». Для друку вибрали папір, який за своїми властивостями відповідає пергаменту. Презентації факсимільного видання та його передачі відбулися у Польщі, Канаді, США, Ізраїлі, Великобританії, Молдові. Відтепер з Пересопницьким Євангелієм можуть ознайомитися й відвідувачі Музею волинської ікони в Луцьку. Книга, хай і в копії, повернулася в край, де вона народилася.
Волинська область.
На знімку: Предстоятель УПЦ митрополит Київський і всієї України Володимир вручає безцінну реліквію завідувачці Музею волинської ікони Тетяні Єлисеєвій.