Хоча минулий рік був не надто сприятливий для залучення іноземних інвестицій, Івано-Франківщині вдалося наростити їх майже на третину. Як інформує Головне управління статистики в області, загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, залучених в економіку Прикарпаття, на 1 січня 2010 року становив 615,9 млн. дол. США, що на 28,1% більше, ніж було рік тому.
Інвесторами області є нерезиденти з 46 країн світу. Основна країна-інвестор — Нідерланди. Вклад цієї країни становить більше половини загального обсягу прямих інвестицій. За нею ідуть Польща, Сербія, Німеччина, Данія, Італія, Швеція, Вірґінські острови... Загалом на ці країни-інвестори припадає 90 відсотків загального обсягу прямих інвестицій.
Іноземний капітал інвестовано в більш як чотири сотні підприємство області. Левову його частку спрямовано в розвиток промисловості, найбільше — у виробництва хімічного та нафтохімічного комплексу й підприємства сільського, лісового господарства та мисливства. Дещо менше інвесторів цікавлять фінансова діяльність, будівництво, торгівля, ремонт автомобілів.
Спостерігається доволі строката інвестиційна привабливість районів і міст області. Майже 80% іноземних інвестицій припадають на Калуський район та міста Івано-Франківськ і Калуш. Так, в економіку обласного центру надійшло 79,5 млн. дол., або 12,9% від загального обсягу інвестицій області, Калуша — 68,3 млн. дол., або 11,1%. А найбільше інвестицій вдалося залучити в Калуський район (339,5 млн. дол., або 55,1%). Це головно пов’язано з розташуванням на його території ТзОВ «Карпатнафтохім», яке реалізує зараз два потужні інвестиційні проекти.
На думку заступника калуського міського голови Василя Петріва, нічого так не шкодить залученню іноземного капіталу, як політична нестабільність. Він пригадує, що в 2007—2008 роках місто не мало відбою від іноземних інвесторів, а торік вони зникли.
— Сьогодні конкуренція за інвестиції між містами та районами стає дедалі напруженішою, — зауважує начальник управління економічного та інтеграційного розвитку виконкому Івано-Франківської міськради Богдан Білик. — За умов, коли немає можливості отримати кредити в банках, а кошти для розвитку економіки вкрай потрібні, вся надія на залучення прямих іноземних інвестицій.
У січні цього року управління провело соціологічне дослідження «Інвестиційний клімат міста». Експертами його виступили 43 підприємства. Зокрема, на запитання: «Які проблеми виникають в роботі іноземних компаній в Україні?» найчастіше відповідали: «Складна й довга процедура отримання дозволів, неможливість залучити дешеві кредитні ресурси в українських банках, корупція, високий рівень податків, недосконале податкове законодавство, неповернення ПДВ, суперечливе законодавство, політична нестабільність, відсутня або погана ринкова інфраструктура». Архіважливим фактором, вважає Богдан Білик, є підтримка постійних контактів місцевої влади з компаніями, які вже розпочали інвестування. Їхня думка, вважає він, — найкраща рекомендація для майбутніх інвесторів.
 
Івано-Франківськ.