Міністерство регіонального розвитку і будівництва України прогнозує зростання цін на житло
Нині ціни на межі собівартості, будівельники намагаються хоч щось виручити за вже зведені квадратні метри. У Києві ціна досить доступна — у межах 7—8 тис. грн. за 1 кв. м, і можна спокійно купити квартиру. Та й у регіонах порівняно недорого: Севастополь — 4,8—5 тис. грн. за 1 кв. м, Одеса — до 5 тис. грн. за 1 кв. м. Тобто, для того, щоб обзавестися дахом над головою чи поліпшити свої житлові умови, зараз найвдаліший час. Таку пораду разом з розповіддю про стан будівельної галузі кореспондент «Голосу України» одержав від заступника міністра Мінрегіонбуду Дмитра ІСАЄНКА.
А говорили ось з якого приводу. «Укрзалізниця» оголосила досить високі знижки на перевезення щебеню, який до того ж і сам по собі подешевшав, як і всі будматеріали. Отож — вези досхочу! Але, за даними тієї самої залізниці, обсяги перевезень будматеріалів у січні—лютому цього року впали на 14 відсотків (-0,4 млн. тонн до торішнього показника). І газета поцікавилася: чому?
— Будівельна галузь, на жаль, активно нині не розвивається. Переважно завершується будівництво об’єктів високого ступеня готовності, а нові не закладаються. І під кінець року з великою часткою ймовірності прогнозуємо підвищення ціни на житло. Ми торік купили у забудовників на бюджетні кошти довгобуд за ціною 3,9 тис. грн. за 1 кв. м — близько 6 тис. квартир для тих громадян, хто найбільше цього потребує. Частину житла вже здали, решту добудовуємо. І якщо цього року не зробити заділів, не почати будувати, на ринку просто не буде пропозицій, до 2011 року одержимо дефіцит і ажіотаж, що неминуче призведе до підвищення цін на будівельні роботи, і передусім — будівництво житла. Тому той, хто хоче поліпшити свої житлові умови, має подумати про це просто зараз. Дешевих квартир уже не буде.
— Дмитре Валерійовичу, отже, закликаєте громадян стимулювати будівництво?
— Не тільки громадян. Ми сподіваємося, що в державному бюджеті буде передбачено кошти на будівництво, у тім числі — житла.
— Скільки конкретно очікуєте?
— Близько 2 млрд. грн. потрібно на перший внесок (30 відсотків). Якщо населення інвестує ще 4 млрд. грн., то це покриє половину всього обсягу ринку житлового будівництва України. І тоді галузь оживе. Нині ми беремося фінансувати об’єкти тільки високого ступеня готовності. Але ж ринок будівництва житла на 98 відсотків приватний. Торік ледве зібрали забудовників на суму 1,5 млрд. грн. — не було об’єктів під цю програму держпідтримки, хоча реально виділялося 2 млрд. грн. Сьогодні деякі компанії підтягли роботи на об’єктах до 70 відсотків готовності, їх передусім і фінансуватимемо. Але ринок сам регулює обсяги — попит визначає пропозицію. Немає попиту, компанії, які будували житло, йдуть в інші сегменти.
— Але ж сьогодні немає ні іпотеки, ні кредитів — звідки візьмуться інвестиції, особливо приватні?
— Ми володіємо ситуацією з цінами, з можливості залучення трудових ресурсів, вартості робіт. Аналіз показує, що щорічно лише 7 відсотків населення користується іпотечним кредитуванням на житло, 50 відсотків оплати будівництва — гроші громадян, близько 40 відсотків — підприємств і організацій. І три відсотки (з іпотекою лише 10) — бюджетні кошти. Такий розклад по джерелах фінансування. Торік на житлове будівництво вдалося залучити 13 млрд. грн. А іпотека в цій сумі становила лише 7 відсотків. У населення гроші є, величезну кількість коштів знято з депозитів. Але гроші знецінюються, а от нерухомість дорожчатиме. Саме час задуматися над цим!
Записала Людмила МЕНЖУЛІНА.
Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА (з архіву «Голосу України»).