Учора у столиці на території НК «Експоцентр України» відкрилася восьма виставка-фестиваль «Українське село запрошує. Ековідпочинок 2010». Цього року вона є міжнародною. Адже, окрім регіонів України, про свій туризм та традиції приїхали розповісти і представники двох іноземних країн — Аргентини та Німеччини. Та це, за словами голови Державної служби туризму і курортів Анатолія Пахлі, лише початок. Мовляв, наступного року закордонних учасників буде значно більше.

 

Між іншим, у світі екотуризм і справді дуже популярний. Глобалізація та стрімке зростання економіки негативно позначаються не тільки на природі, а й на культурі місцевого населення. Відтак, вирішили небайдужі, охороняти потрібно, окрім тварин та рослин, ще й унікальну культуру та звичаї певного регіону. І якщо, приміром, у Італії, Іспанії чи Австралії цей процес уже йде на повний хід, то в Україні екотуризм тільки зароджується. І лідером у цьому русі є Івано-Франківщина.

— У нас, — розповідає Наталія Близнюк з управління туризму Івано-Франківської обласної державної адміністрації, — збереглися етнографічні особливості кожного регіону: Покуття, Опілля, Гуцульщини, Бойківщини. Відповідно, використовуються ці традиції і у створенні туристичного продукту. Екскурсійні програми передбачають відвідування свят і обрядів. Також проводяться різні фестивалі. У кінці червня, до речі, відбудеться «Полонинське літо». Це свято, коли чабанів проводжають на полонини. І кожна сільська рада презентує свої традиції. Тут же буде фестиваль продуктів вівчарства, кисломолочної продукції тощо. І все це — під колоритну гуцульську музику.

Що ж до вартості такого відпочинку, то все залежить від вас і ваших забаганок. Поселення у стилізованій «під старовину» садибі з дворазовим харчуванням обійдеться в середньому сто гривень на добу. Прогулянка верхи чи екскурсія до музею — додаткові витрати. Відвідування народних гулянь та свят — безкоштовне. Головне, стежити за календарем, щоб на них потрапити. А от за те, щоб побувати на справжньому гуцульському весіллі, доведеться викласти чималу суму — приблизно 4 тисячі гривень з групи. Та це, гадаємо, того варте.

Утім, етносадиби є не тільки у Західній Україні. Втекти від міської метушні та поринути у традиційний світ своїх сільських пращурів можна і на Київщині. Тут за одну ночівлю правлять у середньому шістдесят гривень. За кількаразове харчування національними стравами доведеться викласти ще десь до ста гривень. Серед запропонованих розваг — навчання гончарства, випікання домашнього хліба, збирання грибів та лікарських трав і навіть робота на городі.

Подібних туристичних пропозицій безліч — на будь-який смак. Триватиме виставка до 16 травня. Вхід вільний. До речі, за бажання кожен відвідувач може долучитися до майстер-класу з гончарства, скуштувати українського екологічно чистого «первачка» і закусити його смачним вітчизняним салом.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.