Ранкове засідання 14 травня
На початку роботи Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив про те, що представник БЮТ Олександр Фельдман поповнив лави коаліції. Натомість від фракції «НУ-НС» надійшла заява про те, що депутати переходять в опозицію до нині діючої влади. Затим з парламентської трибуни склав присягу заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін, який згідно з наказом Президента ввійшов у Вищу Раду юстиції.
Глава парламенту поставив на голосування проект кошторису Верховної Ради на поточний рік. За словами Володимира Литвина, всі положення цього документа вже відображені в державному бюджеті. Тож народним депутатам залишилося виконати лише технічну процедуру. Однак це викликало хвилю обурення серед народних обранців із опозиції. Так, зокрема, Юрій Кармазін звернув увагу на те, що на голосування поставили документ, який деякі парламентарії і в очі не бачили. Народний обранець також заявив, що досі не мав змоги вивчити й державний бюджет. «Депутати перетворюються на підсобний матеріал для секретаріату Верховної Ради», — сказав Юрій Кармазін. У відповідь на це Володимир Литвин зазначив, що дуже часто парламентський апарат виконує роботу народних обранців, а з текстом державного кошторису мали змогу ознайомитися всі бажаючі.
Як результат, Верховна Рада схвалила свій кошторис 238 голосами. Підсумовуючи голосування, народний депутат від «НУ—НС» Володимир В’язівський звернув увагу на те, що бюджет країни без розгляду ухвалювався за 5 хвилин, а Верховної Ради — за одну. Він звернувся з проханням роздати текст документа вже хоча б після ухвалення, аби опозиція могла контролювати його виконання. Після того парламентарії приступили до розгляду питань порядку денного.
У сесійній залі заслухали звіти ТСК. Однак, затвердити не вдалося ані звіт тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин щодо порушення вимог законодавства при відчуженні пакетів акцій, що перебувають у державній власності акціонерних товариств у галузі сільськогосподарського машинобудування у зв’язку з діяльністю відкритого акціонерного товариства «Лізингова компанія «Украгромашінвест», а також з’ясування обставин доведення до банкрутства відкритого акціонерного товариства «Херсонські комбайни», ані звіт тимчасової спеціальної комісії з підготовки концепції судово-правової реформи. Відтак діяльність цих комісій була припинена. Щоправда, до парламентаріїв, які працювали над реформами правосуддя, Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк звернувся з пропозицією внести свої напрацювання як окремі законопроекти. Адже деякі нововведення украй необхідні країні. Зокрема, у своїх виступах парламентарії схвалювали спрощені схеми правосуддя, посилення відповідальності суддів тощо. Водночас вони висловлювали побоювання з приводу того, що через запропоновані зміни вся судова влада може зосередитися в одних руках і підпорядковуватися певній політичній силі.
У першому читанні народні депутати ухвалили зміни до закону про Кабмін з приводу номера статті. Народний депутат Валерій Сушкевич поінформував, що йдеться про зняття невідповідності в прикінцевих положеннях документа. Незважаючи на те, що парламентарій назвав цю поправку суто технічною, ухвалювати в цілому її відмовилися. Не підтримали депутати навіть у першому читанні проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів, які вдосконалюють порядок державного контролю та відповідальності у сфері мисливського господарства та полювання за авторством Олега Ляшка. Натомість зміни до статті 707 Цивільного кодексу Андрія Парубія ухвалили 310 голосами. Відтепер у кодексі вказуватиметься, що поверненню підлягають товари належної якості, як це зазначено й у законі про захист прав споживачів. Громадяни часто звертаються зі скаргами на те, що продавці не хочуть приймати товари належної якості, які не підійшли з тих чи інших причин, спираючись на Цивільний кодекс, повідомив народний депутат. Хоча законом ця норма гарантується.
Отож учора парламентарії розглянули всі питання порядку денного.
Народні депутати привітали із днем народження свого колегу Сергія Момота.
Інші знімки з цієї події шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.