Уряд схвалив рішення стосовно підвищення цього року посадових окладів працівників бюджетної сфери.
Як правило, такі постанови супроводжують доволі емоційні коментарі та політичні оцінки. Водночас нічого незвичайного в цьому рішенні немає, оскільки переважна більшість посадових окладів бюджетників має узгоджуватися зі змінами в Єдиній тарифній сітці. Згідно з нинішнім рішенням — з поступовим підвищенням посадового окладу (тарифної ставки) працівника першого тарифного розряду до розміру мінімальної заробітної плати. На практиці це означає, що рівень заробітної платні у бюджетній сфері й надалі не узгоджуватиметься з державними гарантіями, закріпленими в Кодексі законів про працю: ставка працівника першого тарифного розряду значно поступається розміру мінімальної заробітної плати, чинному на сьогодні. Конкретно, передбачено розраховувати посадові оклади з 1 січня, виходячи з 555 гривень, з 1 квітня — 567 гривень. При цьому для працівників, у яких оклади менші від рівня мінімальної заробітної плати, ставки піднімаються до цього рівня. Варто зазначити, що підвищення посадових окладів отримають близько 3,5 мільйона осіб із доволі помірними тарифними окладами. Щоправда, будуть винятки. Прем’єр-міністр Микола Азаров дозволив працівникам НАНУ встановлювати посадові оклади самостійно, в межах фонду заробітної плати.
Як на мене, більшої уваги заслуговує інша урядова постанова, яка встановлює графік доплати до пенсії, державної допомоги та компенсації у зв’язку із встановленням нових соціальних стандартів. По-перше, тому що дві третини пенсіонерів на сьогодні одержує пенсії нижчі за тисячу гривень. По-друге, тому що витрати на пенсійне забезпечення мало сказати критичні, вони чи найбільші в світі. По-третє, уряд обіцяв покрити видатки Пенсійного фонду, пов’язані з підвищенням соцстандартів, якщо доведеться, заднім числом. Доводиться. Доплати отримає близько 9,5 мільйона пенсіонерів та близько 1,5 мільйона громадян, яким передбачена державна допомога та компенсації. У травні — за січень і лютий, у червні — за березень і квітень. Як повідомив Прем’єр-міністр, для цього буде виділено додатково 4,4 мільярда гривень.
Зрозуміло, що політики, кожен по-своєму, розцінює темпи зростання мінімумів заробітної плати, прагнучи пришвидшення цієї динаміки. Тому варто нагадати, що мінімум заробітної плати цього року зростатиме: з 1 квітня — до 884 гривень, з 1 липня — до 888, з 1 жовтня — до 907, з 1 грудня — до 922 гривень. Власне, як і передбачає чинне законодавство, а головне — держбюджет на нинішній рік.