На околиці райцентру Олександрівка відкрито пам’ятний знак жертвам фашистського терору. На цьому місці під час гітлерівської окупації відбувалися масові розстріли мирного населення. У квітні 1942 року тут знищили близько 300 євреїв, у тому числі багато жінок та маленьких дітей. А в жовтні 1943-го, напередодні визволення району, фашисти розстріляли велику групу людей, серед яких були українці, росіяни, цигани. Це були жителі Олександрівського (Кіровоградська область) та Кам’янського і Чигиринського (Черкащина) районів, котрі на той час входили до складу Олександрівського гебіткомісаріату.
Як розповів місцевий краєзнавець Василь Білошапка, ініціатором установлення знака виступила не лише місцева організація Національної спілки краєзнавців України, а й жителі містечка, люди, чиїх родин безпосередньо зачепило страшне горе. Підтримали ініціативу й Олександрівська селищна рада та районна рада ветеранів.
Серед ентузіастів благородної справи — Віра Шнапер, донька фронтовика Лазаря Мойсейовича Шнапера від другого шлюбу. Її батько пройшов війну і, на щастя, залишився живий. Поки він воював, в окупованій Олександрівці восени 1942-го фашисти повністю знищили його першу родину — дружину Марію та двох доньок: 11-річну Лілю і 3-річну Нелю.