Проводи в армію, весілля, дні народження — у спекотну погоду ці святкові дні нерідко закінчуються важкими отруєннями, подекуди, особливо у сільській місцевості, — масовими. Так, лише днями після проводів призовника до лав Збройних сил до інфекційного відділення лікарні із харчовим отруєнням потрапили 23 жителі одного з сіл Житомирщини, про це повідомляв «Голос України».
Валентина Петрівна минулих вихідних теж була на сільському гулянні: «Салати, м’ясо, торти — усе домашнє, усе цілий день стояло під пекучим сонцем на столах. Лише дивом ніхто не зліг після такого гуляння». А от киянці Наталі вберегтися не вдалося: сметана, придбана у невеликому хлібному кіоску, вклала її на лікарняне ліжко на три дні.
Біль у шлунку, нудота та блювання, підвищення температури тіла, озноб, часте серцебиття — це основні ознаки харчового отруєння. Якщо інфекція потрапила у ваш організм, медики рекомендують вживати побільше теплої води, за можливості, викликати блювання, надавивши на корінь язика, чи промити шлунок. Для інактивації токсинів потрібно приймати ентеросорбент, а у випадку зневоднення — розчин спеціального препарату (регідратанта). Однак, якщо стан не покращиться, стрімко підвищуватиметься температура — терміново звертайтеся по допомогу до лікарів.
Фахівці вже втомилися щороку застерігати: за температури, вище 20 градусів, сама природа створює сприятливі умови для розмноження хвороботворних мікроорганізмів. Тому у такі дні необхідно особливо ретельно дотримуватися елементарних правил санітарної гігієни, адже домінуюча причина масових харчових отруєнь у побуті —порушення правил приготування та зберігання продуктів і готових страв. Щоб не потрапити на лікарняне ліжко, потрібно завжди серйозно ставитися до того, що вживаєте в їжу, у жодному разі не купувати м’ясо, молочну та рибну продукцію на стихійних місцях торгівлі, ретельно мити продукти та забезпечувати належні умови їх зберігання. А ще — слід відмовитись від народної «хвороби» — «доїдати, щоб не пропало».