Вечірнє засідання 13 травня
Ухвалена парламентом постанова «Про рекомендації парламентських слухань «Про стан свободи слова у регіональних засобах масової інформації», зокрема, передбачає створення Комітетом Верховної Ради з питань свободи слова та інформації робочої групи для підготовки законодавчих рішень, спрямованих на врегулювання питань діяльності регіональних ЗМІ, в тому числі, фінансування державних і комунальних ЗМІ та забезпечення прав журналістів. Крім того, у червні 2010 року планується заслухати звіти міністра внутрішніх справ та Генпрокурора про хід розслідування кримінальних справ, порушених з 2001 року за фактами перешкоджання професійній діяльності журналістів, а також незаконного заволодіння приміщеннями, майном редакцій друкованих та електронних ЗМІ. А от Кабінет Міністрів має відзвітувати про виконання міжнародних зобов’язань стосовно переходу України до 2015 року від аналогового до цифрового телебачення.
На початку засідання парламентарії ухвалили в цілому законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України, які спрямовані на спрощення дозвільних процедур. Зокрема, Закон «Про пожежну безпеку» доповнено положенням, яке передбачає, що дозволи не оформлюються у разі прийняття в експлуатацію об’єктів нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту державною комісією, утвореною за участю представника органу державного пожежного нагляду у встановленому порядку. А також на орендовані торговельні місця, кіоски та контейнери, якщо вони розміщені на ринку, на експлуатацію якого видано дозвіл відповідно до схеми, погодженої з органом державного пожежного нагляду. Ще одним ухваленим в цілому законопроектом про внесення змін до Закону «Про космічну діяльність» Національному космічному агентству України надається право відкривати свої представництва в регіонах (країнах), перспективних для просування на їх ринки української космічної техніки та технологій, і уточнюється порядок реєстрації космічних апаратів, запущених в космічний простір. У цілому ухвалено закони про внесення змін до деяких законодавчих актів у галузі перевезення небезпечних вантажів та про внесення змін до пункту 4 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки агропромислового комплексу в умовах світової фінансової кризи».
Верховна Рада внесла зміни до двох постанов: «Про заснування соціальних стипендій Верховної Ради України для студентів вищих навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей з малозабезпечених сімей» та «Про встановлення іменних стипендій Верховної Ради України студентам вищих закладів освіти». Згідно з останньою постановою передбачається встановлення 500 іменних стипендій Верховної Ради, у тому числі 175 стипендій у розмірі 900 гривень (студентам вищих навчальних закладів І—ІІ рівнів акредитації) та 325 стипендій у розмірі 1200 гривень (студентам вищих навчальних закладів ІІІ—ІV рівнів акредитації).
Народні депутати підтримали постанови про припинення повноважень призначених Верховною Радою членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрія Плаксюка, Віталія Шевченка, Тетяни Лебедєвої та Віктора Понеділка у зв’язку із закінченням терміну їх повноважень.