Учора Аграрна палата України спільно з парламентським Комітетом з питань аграрної політики та земельних відносин провели відкрите засідання щодо положень проекту закону «Про АПУ».
«Цей документ дуже важливий для держави», — підкреслив президент АПУ Дмитро Березовський. Він розповів, що перший закон з’явився 1998 року. Крім того, були законопроекти у 2004 та 2008 роках. А в проекті нового закону «Про аграрні палати» закладено основні засади останнього законопроекту та ті, які використовувалися у практиці країн Європейського Союзу.
За його словами, є декілька принципових відмінностей від попереднього закону. Це обов’язкове делегування АПУ функції розробки нормативно-правових актів, які стосуються АПК і розвитку сільських територій, розподіл бюджетних видатків для розвитку АПК та фінансування АПУ з державного бюджету, зокрема, визначений відсоток з податку на землю.
Дмитро Березовський переконаний, що прийняття цього закону та реалізація правових аспектів на практиці розширить можливості АПУ і її організацій працювати на користь розвитку АПК та сільських територій.
Нині парламентський комітет разом з палатою працюють над створенням умов для налагодження зовнішніх зв’язків з міжнародними організаціями та партнерами у сфері аграрного сектору та розвитку сільської місцевості. Проводяться зустрічі з підписанням протоколів про співпрацю з урядовими делегаціями європейських країн та європейської комісії з питань розвитку сільського господарства.
Окрім того, АПУ співпрацює з аграрними палатами Польщі, Чехії, Німеччини та інших країн.