Днями Голова Верховної Ради Володимир Литвин взяв участь у першому засіданні Громадської гуманітарної ради, яке відбулося під головуванням Президента України Віктора Януковича. Учасники, як повідомляє прес-служба глави держави, обговорили широке коло питань гуманітарної політики, і насамперед ті, що стосуються науки, культури, освіти і охорони здоров’я.

Глава парламенту наголосив, що завдання, які є на сьогодні у гуманітарній площині, — «важкопідйомні», оскільки це вкрай «занедбана сфера». Водночас він висловив упевненість, що напрацьовані Громадською гуманітарною радою пропозиції будуть успішно «матеріалізовані у вигляді указів, постанов Кабінету Міністрів, законів» та дозволять проводити потрібні реформи.

«Подальший гуманітарний розвиток нашої держави немислимий без розвитку вітчизняного медіапростору. Це пов’язано з плюралізмом засобів масової інформації і безумовним забезпеченням права людини на вільне висловлення думки. Україна й надалі забезпечуватиме свободу ЗМІ, підтримуватиме високі стандарти журналістської діяльності», — пообіцяв Президент.

У цьому контексті він назвав важливим створення суспільного радіо і телебачення.

Крім того, глава держави поінформував про завдання для нової влади. Серед них, зокрема, створення належних умов для нарощування освітнього потенціалу країни, забезпечення широкого доступу талановитої молоді до нових знань; реформування системи охорони здоров’я, збереження історичного середовища наших міст.

«Актуальним залишається і питання інтеграції української культури в європейський та світовий культурний простір, входження України в європейські культурні проекти», — додав Президент.

Учасники засідання висловлювали думки про важливість винесення на широке громадське обговорення тем, які об’єднували б українців. У цьому контексті директор Інституту археології НАН України, академік НАНУ Петро Толочко наголосив, що, «на превеликий жаль, і до сьогодні історія нас не об’єднує, а роз’єднує». Пріоритетом суспільства, на його переконання, має бути повернення Українському народу історичної гідності.

«Держава повинна стати обов’язковим прикладом для наслідування. Ми маємо досягти такого стану речей, коли бути освіченою і культурною людиною, яка обстоює й інтереси України, і своєї малої батьківщини, буде модно і перспективно», — зазначив у своїй промові публіцист Дмитро Стус.

Фото Андрія МОСІЄНКА(прес-службаПрезидента України).