Вислів, винесений у заголовок, — це чи не основний лейтмотив загальних зборів НАН України, що відбулися позавчора у Києві, на яких обговорювалися підсумки роботи у 2009 році та завдання українських науковців на нинішній. «Минулий рік був надзвичайно складним, — наголосив у своїй доповіді президент Академії Борис Патон, — проте, підбиваючи його підсумки, можна констатувати, що він приніс чимало вагомих фундаментальних та прикладних результатів».
Зокрема, минулого року реалізовувалося понад 20 цільових програм загальноакадемічного рівня, і підсумки їх виконання засвідчили високу ефективність такої форми організації досліджень із пріоритетних наукових напрямів, впроваджено понад 2100 наукових та науково-технічних розробок, укладено більш як 40 ліцензійних угод і контрактів в Україні та за кордоном, отримано 725 патентів на винаходи й корисні моделі. Успішно виконано 45 науково-технічних інноваційних проектів, значна частина результатів за якими впроваджена у виробництво, а по деяких уже налагоджено серійний випуск нової продукції.
Водночас на зборах йшлося про значні невикористані можливості нашої науки, необхідність підвищення її ролі у розв’язанні найважливіших загальнодержавних проблем.
Прем’єр-міністр України Микола Азаров, який взяв участь у зборах, пообіцяв збільшити бюджетну підтримку Національної академії наук і закликав її заклади збільшити віддачу своїх досліджень та пошуків уже в нинішньому році.