Дивовижна книга «Родословие греков мариупольского уезда по поименным переписям податного населения Российской империи» вийшла накладом у 100 примірників у донецькому видавництві «Юго-Восток».
За роки незалежності набуло популярності вивчення формування та історії національних спільнот України. Сьогодні нікого не вражає велика кількість праць науковців і краєзнавців з цих питань. Але нове видання не схоже на інші...
З кінця XVІІІ ст. у північному Приазов’ї мешкають прямі нащадки населення Візантійської імперії, які ще у часи Великої еллінської колонізації опанували легендарну Тавриду. В 1787 р., коли Росія вже закріпила за собою право на військову присутність у Криму, Катерина ІІ домоглася виводу християнського населення звідти. Так вона знекровила економіку Кримського ханства, почала заселяти дикий степ російського Півдня християнами-переселенцями і створила умови для заселення Криму мешканцями російських губерній.
У дореволюційній і радянській історіографії було небагато досліджень християнського виселення з Криму. Здебільшого вони стосувалися питань геополітики Катерини ІІ. Лише в 2008 р. зусиллями професора Донецького національного університету, доктора фіз.-мат. наук С. Калоєрова було зібрано і видано документи щодо переселення, дворічної одисеї греків, формування структур Азовської губернії і Маріупольського грецького суду. До цього пересічні маріупольські греки — нащадки кримських — вважали свою історію втраченою. Тепер, завдячуючи новій книзі, кожен з тих, хто цікавиться своєю родинною історією і фамільним походженням, отримав і посібник для відтворення родового імені, пошуку предка-переселенця і складання докладної родословної, а також має ще один ключ для дослідження родинних коренів — генеалогію. Це стало можливим завдяки вивченню авторами ревізьких казок Катеринославської губернії і всіх відомих документів з історії заснованих греками сіл і міста Маріуполь, а також створенню бази даних засновників родів маріупольських греків. Доступ до цієї бази даних відкрито всім користувачам Інтернету.
Цікава і корисна книга є унікальною і через її авторський колектив. Микола Макмак (Вашингтон, США), Ігор Тасіц (Череповець, Росія), Марія Пірго (Донецьк, Україна) — непрофесійні історики і генетики — при підтримці Асоціації спадку азовських греків протягом п’яти років займалися накопиченням інформації і її обробкою, складанням і випробуванням методичних рекомендацій. Неймовірно те, що такий потужний колектив авторів ніколи не збирався докупи. Автори знайомі лише віртуально. Розділених кордонами і океанами, їх поєднала спільна мета і любов до свого народу.
Харків.