У видавництві «Альтерпрес» вийшла нова книжка Валентина Терлецького «Хроніки міських божевільних». Це другий роман із ще не дописаної трилогії письменника.
Валентин Терлецький — один із маловідомих молодих українських письменників. Поет-пісняр і композитор. Автор поетичних збірок «Ключі від сутінок» і «Небесний оркестр». Займається тележурналістикою та є вокалістом запорізького рок-н-рольного гурту «Декаданс», про який, власне, і розповідається в «Хроніках міських божевільних» та першому романі трилогії — «Рок-н-рол, стакан, кохання». «Хроніки...», як і «Рок-н-рол...», є переможцем літературного конкурсу, що зветься «Євроформат 2008 — конкурс короткого роману». Книжка побачила світ у 2009-му, а оголошення результатів конкурсу та нагородження переможців проводились вже у поточному році.
Британець Єн Бенкс якось написав «Вулицю відчаю», до якої своєю тематикою подібні «Хроніки міських божевільних» і «Рок-н-рол...». В українській сучасній літературі подібні романи з’являються чи не вперше. Заслуга молодого письменника саме у цій першості.
Буквально після двадцятої сторінки автор починає філософські відступи з приводу тої чи іншої історії, описаної в «Хроніках...». Іноді ці відступи погрожують перерости в соціальне дослідження. Така особливість викладу роману робить його цікавим не тільки на розважальному рівні, а й примушує замислитись про особливості нашого буття. Головні герої здаються добре знайомими нам людьми.
«Хроніки міських божевільних» — це роман про тих, хто не пнеться бути таким, як усі, про тих, хто вміє радіти кожній миті життя, про тих, хто не боїться мати вигляд божевільних тільки через те, що живе своєю мрією — чи то музикант, чи винахідник.