Однак не лише львівські, а й громадські організації Запоріжжя, Одеси, Донецька, Києва, Яремче, Новограда-Волинського, а також Республіки Польща стали учасниками Форуму соціальних інвестицій, який удруге відбувся в місті Лева. Якщо на першому заході були представлені лише програми, які мають намір здійснити громади, то другий продемонстрував найвдаліші моделі інноваційних соціальних проектів, успішно зреалізованих в Україні та Польщі.
Також метою форуму стало формування партнерських відносин між суспільним сектором, представниками бізнесу та влади, залучення громадськості до участі в розв’язанні конкретних соціальних проблем. А ще — намагання реально зміцнити громадські організації, надихнувши їх цілком конкретним результатом. І останнє, на думку секретаря Львівської міської ради Володимира Квурта, дуже важливо:
— Від потужності громадських організацій залежить успішність громади в цілому, а це в кінцевому результаті — благополуччя наших міст і нашої держави. Адже ми можемо говорити про розвиток країни тільки в тому разі, коли розвинуте громадянське суспільство стане реальністю. Здійснити це без підтримки громадських організацій неможливо. А починати треба з маленьких проектів — розповсюдження літератури, саджання квітів, волонтерської служби допомоги інвалідам та старшим людям. І якщо перший крок буде успішний, він дасть змогу зробити наступний, серйозніший — здійснювати громадський контроль над владними інституціями, впливати на формування бюджету міст, на загальнодержавні ініціативи. Адже люди, об’єднані спільними ідеями, ніколи не будуть байдужими й ніколи не дозволять безконтрольно чинити проти їх волі. Це одне з основних завдань і форуму, і міської влади, і фонду «Відродження».
Можливо, це трохи нелогічно, що ми виховуємо організації, які контролюють владу, але йдеться не тільки про день сьогоднішній, а й про формування традицій у нашому суспільстві. Від них залежатиме, наскільки влада буде прогнозованою і орієнтованою на людей. Та я впевнений — не за горами є часи, коли ніхто не дозволить собі витрачати людські гроші безконтрольно, — наголосив Володимир Квурт.
У ході роботи форуму учасники обговорювали також теми лобіювання інтересів громади на місцевому рівні, суспільні ініціативи для вирішення соціальних проблем, транскордонну співпрацю, розвиток корпоративної відповідальності. А підсумком заходу стала спільна заява його учасників про необхідність державної підтримки громадських організацій, у тому числі й прийняття закону про відсоткову філантропію, що може дати значний поштовх розвитку діяльності громадських організацій.