Лише за офіційними даними в Україні проживає 103 542 дитини, позбавлені батьківського піклування. Більшість із них є вихованцями інтернатних закладів. Днями у столиці презентували спільний українсько-нідерландський проект «Отримай свій шанс», покликаний допомогти цим дітям адаптуватися до самостійного життя.

Як розповіла Ілона Єленєва, директор міжнародної громадської організації «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я», проект є прикладом об’єднання різних організацій з метою вирішення соціальних проблем.

— Окрема увага під час його реалізації приділятиметься саме практичній підготовці випускників інтернатів до дорослого життя. Ми навчатимемо дітей таким необхідним навичкам, як планування особистого бюджету, готування страв у домашніх умовах, вирішення конфліктів, пошук роботи, здоровий спосіб життя, планування сім’ї, — зазначила вона.

Участь у заходах проекту візьмуть випускники 9-11-х класів інтернатів та мешканці соціальних гуртожитків в Одеській (міста Котовськ, Тарутине, Ізмаїл) та Вінницькій (міста Жмеринка, Тульчин) областях.

А от у Львові вихованців інтернатів вчать виживати у суспільстві, проводячи серію тренінгів під умовною назвою «Колесо життя», передає наш власний кореспондент Ірина Єгорова. Протягом року в інтернатних закладах міста для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, здійснювали програму соціальної адаптації. Під час тренінгів досвідчені педагоги торкались таких питань, як застосування в житті положень чинного законодавства, можливості професійної кар’єри, ведення безпечного способу життя, принципи усвідомленого батьківства, формування відповідального прийняття рішень і виходу з конфліктних ситуацій, вирішення складних питань при пошуках соціального житла, роботи, планування сім’ї, вміння розпоряджатися коштами та правильне формування особистого чи сімейного бюджету. Останнє ж практичне заняття було на тему «Як зробити дозвілля цікавим». Молоді люди дізнавалися, як поводитися в театрі, кафе та за святковим столом.