На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин в ефірі радіо «Ера». Натомість він зазначив, що ефективність законодавчого органу не можна вимірювати кількісними показниками.
Водночас керівник парламенту висловився за необхідність «прийняти одне рішення: не ухвалювати далі закони, в яких визначаються додаткові пільги, а забезпечити реалізацію тих соціальних законів, які вже прийнято», інакше «ми будемо стикатися з тим, що продукуються закони, які не підкріплюються економічно, не виконуються». Коли люди бачать зведення рахунків, взаємні звинувачення і бійки, то вдоволення і позитивного сприйняття не лише влади, а й держави загалом буде менше, — заявив В. Литвин.
Він наголосив, що керівництво парламенту має спільно відповідати за організацію роботи Верховної Ради і «виступати єдиною командою виключно з державних позицій». Відповідаючи на запитання в ефірі радіо «Ера», чому коаліція не віддала посаду Першого заступника Голови Верховної Ради опозиції, В. Литвин зазначив, що він неодноразово звертався до всіх фракцій із проханням запропонувати свою кандидатуру. Проте «пропозиція віддати цю посаду Томенку пролунала в сесійній залі, коли вже було внесено проект постанови і фактично розпочали розгляд питання з приводу обрання Мартинюка», — зауважив В. Литвин. Він припустив, що М. Томенка звільнили б з посади заступника глави парламенту, а на нову посаду — не обрали б. «При цьому не голосували б ті, хто є, здавалося б, його соратниками. Я знаю, про що кажу, бо є багато претендентів на відповідну посаду. У підсумку хто найбільше потерпів би?» — підкреслив В. Литвин.
Він також наголосив, що в зовнішньополітичних питаннях Україна має насамперед виходити із національних інтересів. «Вважаю, що кожна країна і кожна влада діє, виходячи з власних національних інтересів, і головне тут, як не програти, як продемонструвати набір інструментів, які дали б змогу відстояти інтерес своєї країни, враховуючи й інтереси переговірників, — сказав В. Литвин.
Відповідаючи на запитання про стосунки між Україною і Росією, керівник парламенту наголосив, що політика «має бути підпорядкована економічному інтересу, але це не повинно означати, що ми поступаємось суверенітетом». «Я переконаний, що ті застереження, які висловлюються, мають право на життя, вони гратимуть роль додаткового запобіжника для влади», — додав В. Литвин. Водночас, Голова Верховної Ради позитивно оцінив українсько-російські угоди, які невдовзі плануються до підписання.
Прес-служба Верховної Ради.