Одні представники громад стверджують, що за суто мажоритарної системи прогресивна молодь не потрапить у владу, інші переконані: за пропорційної — влада ніколи не оновиться
Одна з найбільших вад чинної виборчої системи — механізм висування кандидатів у депутати на місцевих виборах. Він не відповідає Конституції України, оскільки звужує гарантоване частиною першою статті 38 Основного Закону конституційне право громадян бути обраними до органів місцевого самоврядування. Таку думку висловив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час парламентських слухань «Реформування законодавства України про місцеві вибори в інтересах територіальних громад».
«Впровадження на місцевих виборах пропорційної виборчої системи фактично унеможливлює оновлення влади, а тотальні закриті списки призводять до включення у них людей, що не мають жодного стосунку до територіальних громад», — зазначив В. Литвин.
Наразі глава парламенту вважає, що вибори до Верховної Ради варто проводити за відкритими партійними списками, а до органів місцевого самоврядування — за мажоритарною системою.
«Для того, щоб відбулося цивілізоване структурування в політичному і партійному плані, потрібно повернутися до мажоритарної виборчої системи до рівня області включно, а до Верховної Ради України, як компроміс, розуміючи реалії, — за відкритими партійними списками, — сказав В. Литвин. — В іншому випадку країну буде колотити безкінечно. Це добре, коли у країни є запас міцності. А у нас сьогодні запасу міцності немає, ми повинні жити і працювати виключно з коліс. Тому треба приймати радикальне рішення, наступивши на горло партійним інтересам», — наголосив він.
Власне, за повернення до мажоритарної системи на місцях ратувала й більшість представників територіальних громад.
Думку Асоціації міст України та громад з парламентської трибуни озвучив її президент, міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко. За його словами, на зборах, участь у яких брали понад 400 представників, було одноголосно ухвалено рішення на користь мажоритарної системи. «Так, партійну систему розвивати потрібно, але не зараз, — переконаний він. — Адже членами тих чи інших партій є лише три відсотки громадян».
Крім того, учасники слухань вважають, що не важливо, на який термін обиратимуться депутати та голови міст — на чотири чи п’ять років. Головне, щоб цей термін був однаковий. Це і буде запорукою їхньої злагодженої роботи. Водночас представники громад переконані: всі місцеві вибори мають проводитись у термін, встановлений законом. Отже, у переможця дострокових перегонів термін буде коротший.
Щоправда, не всі учасники слухань виявилися прихильниками мажоритарки. Народний депутат Сергій Подгорний (БЮТ) вважає, що чинна система не вичерпала себе. Тим більше що ніхто не порівнював якість депутатів, обраних за мажоритарною та за пропорційною системами. Бо по-справжньому спитати з депутата за невиконане зобов’язання можна лише на «партійному килимі», впевнений депутат.
За партійні списки заступилася й наймолодша учасниця слухань — учениця 11 класу Макіївського коледжу, що на Донеччині, Анастасія Остапенко. За мажоритарної системи, переконана вона, прогресивна молодь не зможе прийти до влади. А тому на місцях варто запровадити змішану систему.
Прихильникам партійних списків відповів віце-президент з виконавчої роботи Асоціації міст України Мирослав Пітцик. Місцеве самоврядування, за його словами, повинно діяти виключно в межах закону і Конституції. «Яка тут політика? Політика реалізується через прийняття змін до законодавства чи прийняття нових законів. Яка може політика бути територіальної громади? Наша партія одна і прапор наш — це колір асфальту і каналізаційної труби», — сказав він.
На думку голови Центру політико-правових реформ Ігоря Коліушка, насамперед треба визначитися, для чого нам місцеве самоврядування: для політичної структуризації чи для того, щоб вирішувати питання громадян, благоустрою територій, забезпечення житлово-комунальними послугами тощо. Власне, упевнений він, щоб муніципалітети виконували ці функції, найкраща виборча система — мажоритарна.
Підсумував слухання заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко. На його переконання, реальна економічна та фінансова самостійність місцевого самоврядування можлива лише після змін до Конституції. «За будь-яких виборчих систем місцеве самоврядування не буде ефективним, поки зберігатиметься дуалізм влади і конфлікти між радами та адміністраціями», — наголосив політик. М. Томенко зауважив також, що зміни в системі місцевого самоврядування, зокрема і виборче законодавство, не мають бути вигідні міським головам чи політичним партіям. «Це повинна бути модель, що консенсусно поєднує інтереси громади, місцевого самоврядування та органів державної влади», — сказав він.
Інші знімки з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.