У четвер, 13 травня, КС оприлюднив рішення у справі за поданням Президента щодо конституційності положень деяких законів 2009 року, що стосувалися наповнення та виконання минулорічного бюджету. Під сумнів, зокрема, було поставлено конституційність частини п’ятої статті 5 Закону «Про Національний банк України», в якій ідеться про обов’язок центробанку погоджувати з Кабінетом Міністрів форми звітів про виконання внутрішніх кошторисів доходів та витрат. 
На думку Президента, в обхід принципу економічної самостійності Національного банку фактично було запроваджено підзвітність останнього перед урядом.
У поданні також ішлося про неконституційність низки положень Закону «Про державний бюджет України на 2009 рік». Серед них: надання права уряду самостійно здійснювати перерозподіл видатків держбюджету (а це є виключною прерогативою парламенту); зарахування у дохід бюджету коштів Національного банку, що виникли в результаті перевищення його кошторисних доходів над кошторисними витратами тощо.
КC, приймаючи рішення, не погодився з аргументами Президента та визнав положення частини п’ятої статті 5 Закону «Про Національний банк України» таким, що повністю відповідає Конституції. Провадження з інших питань подання було припинено — у зв’язку з їх непідвідомчістю суду.