До корпункту «Голосу України» зателефонував інвалід другої групи загального захворювання Валерій Бурма з міста Надвірної. Валерій Олександрович обурений тим, що в аптеках міста не може купити ліки за пільговими цінами, як то передбачено законом про соціальний статус інвалідів. В аптеках відповідають, що в них закінчилися гроші, щоб отоварити пільговий рецепт.
Валерій Бурма звертався по ліки        6 травня, тобто це був лише другий робочий день місяця. «Скільки ж компенсації на ліки для інвалідів отримує аптека, якщо грошей вистачило лише на півтора дні роботи? — намагався безуспішно з’ясувати чоловік. — І чому всі державні аптеки збанкрутіли, а приватні розмножуються і процвітають?» — дивується він.
Головний лікар Надвірнянської центральної районної лікарні Ярослав Йосипенко підтвердив, що всі аптеки в Надвірній приватизовані. Дві з них обслуговують інвалідів.
— Проблеми з переведенням грошей у ці аптеки і справді є. Через те, що ціни на ліки порівняно з минулим роком зросли втричі, а щомісячні компенсації надходять ще на рівні минулого року. Питання вирішується по мірі можливостей, — запевнив співрозмовник і порадив інвалідам «потерпіти».
За словами Валерія Бурми, пільгами, які він має за законом, скористатися не може.
— Ось маю право на безплатне санаторне лікування раз на два роки. Кажуть, якщо самі знайдете путівку, держава компенсує її вартість. Сума компенсації становить... 200 гривень. Скажіть, де можна купити путівку на санаторне лікування за таку суму? Отож, за десять років я скористався безплатним санаторним лікуванням лише один раз. Ще одна пільга — інвалідів закріпили за госпіталями. Два таких найближче знаходяться у Чернівцях, а один — у Львові. Однак там кажуть: «Приїжджайте на лікування, але за свої гроші». Тобто, пільги є і одночасно їх нема.
Івано-Франківська область.
Мал. Олександра МОНАСТИРСЬКОГО.