На Тернопільщині вивчають обставини смерті тримісячної дівчинки, яка, можливо, була пов’язана із вживанням дитячого харчування. Надвечір мама нагодувала дитину дитячою сумішшю «Малютка», а вранці знайшла її у колисці мертвою. Її брата-близнюка врятували медики обласної дитячої лікарні. Констатували отруєння нітратами. Мати дітей підозрює, що дозу хімії діти отримали саме з дитячої суміші. Родина мешкає у селі Жуківці Лановецького району.
Очільники Державної санітарно-епідеміологічної служби України дали доручення Головному державному санітарному лікарю Тернопільської області провести ретельне розслідування смерті дитини, а його колезі з Полтавської області — позапланову перевірку ВАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів» з лабораторними дослідженнями зразків продукції.
«Я вважаю необхідним провести перевірку суміші «Малютка». У найкоротші строки ми отримаємо результати експертизи і будемо вживати відповідних заходів. У зв’язку з даною ситуацією Державна санітарно-епідеміологічна служба України проводитиме позапланову перевірку всіх виробників дитячого харчування, а також посилить контроль за ввезенням продуктів дитячого харчування», — запевнив журналістів головний санітарний лікар України Г. Рожков.
Цікаво, що вітчизняні чиновники вже не вперше обіцяють «посилити контроль» за ринком дитячих каш, соків, пюре та молочних сумішей. Проте скарги на їхню якість лунають і досі. Тим часом перегляду потребують самі державні стандарти на таку продукцію. Із показників безпеки, визнаних в Європі, в Україні не нормують 16 видів пестицидів, 7 видів мікотоксинів, 14 видів засобів захисту рослин, а також нітрати, бензопірен, деякі види патогенних бактерій.
Цікаво, що цього року Хорольский молококонсервний комбінат назвали переможцем Національної премії «Made-іn-Ukraіne-2010: Кращий виробник в Україні» та Всеукраїнського конкурсу «100 кращих товарів України», проведеного Держспоживстандартом. На комбінаті впевнені в тому, що смерть малюка не пов’язана із вживанням їхньої продукції. Під підозрою може бути й вода, яку використовували для приготування суміші.
«Ми маємо результати досліджень Тернопільської СЕС (йдеться про пачку «Малютки» з якої отримали їжу близнюки. — Г. Л.). Висновок — продукція абсолютно безпечна, всі мікробіологічні і токсикологічні компоненти в нормі , — запевнила «Голос України» менеджер зі зв’язків із громадськістю комбінату Наталя Роля.