Центр незалежних споживчих експертиз «Тест» провів порівняльне випробування п’яти марок меду («Бартнік», «ЕтноПродукт Organіc», «Мед від Миколи Івановича», «Пасіка», «Купуйка»), придбаних у столичних супермаркетах. Весь мед був вітчизняного виробництва, врожаю 2009 року. Один зразок — марка «ЕтноПродукт» — заявлено як органічний.
Натуральний мед є цінним продуктом харчування, має унікальні лікувально-дієтичні та профілактичні властивості. У ньому виявлено близько 300 речовин, основними з яких є глюкоза, фруктоза та інші вуглеводи. Є в меді органічні кислоти, трохи білка, а також безліч вітамінів і мінералів, передусім калій, фосфор і кальцій.
Експерти нагадують: попит і високі ціни на натуральний мед роблять його привабливим об’єктом фальсифікації. Найпоширеніші способи підробки — це підмішування до продукту цукру або сиропу. Часто недосвідченому покупцеві пропонують так званий «цукровий» продукт, який бджоли отримують не з пилка рослин, а з того, чим ми звичайно підсолоджуємо чай. Це також фальсифікація!
ДСТУ 4497:2005 встановлює суворі вимоги до цього продукту за фізико-хімічними показниками (зокрема, за вмістом вологи, глюкози, фруктози та ферментів). Мед — єдиний продукт в Україні, в якому стандарт обмежує наявність гідроксиметилфурфуролу. Ця отруйна речовина з’являється при нагріванні меду вище 40 градусів  Цельсія.
Перевищення концентрації гідроксиметилфурфуролу було виявлено лише в одному зразку. Мед «Купуйка» містив 30,72 мг/кг цього канцерогену замість норми — не більш як 25 мг/кг, за що йому знизили загальну оцінку. Найнижчий уміст гідро-
ксиметилфурфуролу було в меді «ЕтноПродукт» — 1,92 мг/кг.
У лабораторії мед перевірили також на вміст пестицидів і антибіотиків. Перші потрапляють у нього з пилка рослин, другі — з медпрепаратів, якими лікують бджіл. Із пестицидів у меді шукали ГХЦГ (гекса-
хлорциклогексан) і ДДТ (дихлордифенілтрихлорметилметан), з антибіотиків — хлорамфінекол, тетрациклін і стрептоміцин. Стосовно цих речовин зауважень не було в жодному із зразків.
Дегустатори оцінили продукт «на око» і «на смак». Відповідно до стандарту ДСТУ 4497:2005 мед може бути і безбарвним, і білим, а також світло-жовтим, жовтим, темно-жовтим, темним із різними відтінками. Приміром, мед з білої акації практично безбарвний, а гречаний — темно-жовтий або темно-бурштиновий. Консистенція меду може бути рідка, в’язка, дуже в’язка або щільна. Фахівці радять брати мед густий, тягучий. Рідкий продукт свідчить про те, що мед викачали рано. Незрілий мед має підвищений уміст води, сахарози, низьку активність ферментів і меншу кількість вітамінів. Він швидко псується, закисає й має неприємний смак.
Мед може кристалізуватися, що абсолютно його не псує і, швидше, свідчить про натуральне походження продукту. А от ознаки шумування та механічні домішки свідчать про погану якість. Приємно, що в жодному зразку цих недоліків не виявили.
Загалом результати тестування порадували: 4 марки з 5 отримали загальну оцінку «відмінно». Це мед марок «Бартнік», «ЕтноПродукт», «Мед від Миколи Івановича» і «Пасіка». Підвів ласунів «Купуйка»: його оцінка була знижена до «погано» через перевищення норми стосовно гідроксиметилфурфуролу.
Слід зазначити, що до маркування меду зауважень було небагато. В «Пасіці» та «ЕтноПродукті» не була позначена харчова цінність, а в останньому також не зазначено умови зберігання. До речі, держстандарт вимагає друкувати на етикетці не тільки дату розфасовки меду, а й рік його збору. Така інформація була присутня на всіх п’яти зразках. Щодо упаковки мав зауваження лише мед «Купуйка»: виробник не позначив матеріал, з якого вона зроблена.
Насамкінець експерти порівняли ціну продукту і його якість. Дорожчий мед «ЕтноПродукт» (100 г — 11,08 грн.) позиціонувався як «органічний». Тішить, що він виявився справді якісним і безпечним. Що ж стосується більш доступних за ціною зразків, то 100 г меду «Пасіка» коштували 2,96 грн., а 100 г меду «Купуйка» — 3,22 грн., повідмляє сайт test. org. ua. Причому перший отримав під час тестування оцінку «відмінно», а «Купуйка» — «погано».