У сьогоднішніх умовах до пріоритетних завдань розвитку українських регіонів міцно ввійшло впровадження енергозбережних технологій. Істотним кроком у забезпеченні енергетичної безпеки й незалежності може стати реалізація проектів «зеленої» модернізації економіки. Сприяння в цьому готові надати партнери в особі німецького товариства міжнародного співробітництва GІZ.

Як розповіла під час візиту на Дніпропетровщину директор Програми підтримки «зеленої» модернізації української економіки GІZ Дагмар Єцер, проект розраховано на три роки. Кошти на його реалізацію у Дніпропетровській області було виділено урядом Німеччини.

— Плановано, що ця програма працюватиме на трьох рівнях: національному, регіональному й місцевому, — зазначила вона. — Сьогодні головним завданням є створення діалогової платформи, на базі якої з’явиться можливість обговорення і реалізації програми підтримки «зеленої» модернізації української економіки.

Як розповіли «Голосу України» в обласній раді, до робіт з реалізації проектів енергоефективності широко залучено владу, бізнес і громадськість. Причому перші мають намір залучати бізнес не просто як партнерів, а і як членів команди.

— Необхідно синхронізувати наші пріоритети та пріоритети великих компаній, бізнесу, громадських організацій, — переконані в облраді. — Якщо ми працюватимемо на одній платформі з бізнесом, з’являються хороші шанси впровадити більше проектів, навчити більшу кількість людей і також з’являється можливість зробити область «зеленішою», енергоефективнішою. Тим самим ми підвищимо рівень комфорту проживання земляків.

Директор проекту «Global Compact Network Ukraіne» Віталій Коваленко погоджується з тим, що проект «зеленої модернізації» української економіки дозволить зробити бізнес і підприємства соціально активнішими, об’єднати їхні зусилля й ресурси в напрямку «зеленої» модернізації.

— Це дасть змогу створити єдину команду, яка спільно займатиметься пошуком нових ідей, механізмів, які дозволять зробити економіку області «зеленішою», — переконаний він.

На думку ініціаторів, «зелена» модернізація допоможе об’єднати всі заходи в єдину цілісну систему зі стратегічними завданнями й передбачуваними результатами.

— Дуже важливо, що в нас є надійні партнери в особі німецького фонду GІZ, — вважає голова облради Євген Удод. — Німці відомі своєю раціональністю, економічністю і націленістю на енергозбережні технології. У результаті такого співробітництва енергоефективні технології впровадять у себе всі, хто розуміє, що економія енергії і впровадження нових екологічних технологій повинні бути першочерговою метою.

Питаннями енергозбереження та енергоефективності на Дніпропетровщині займаються вже давно. Щорічно проводяться обласні конкурси міні-проектів, створено Комплексну регіональну програму екологічної безпеки й збереження клімату області на 2016—2026 роки. Ці заходи є одними з ключових акцентів стратегії розвитку регіону до 2020 року.

Дніпропетровська область.

До речі

«Зелена» економіка є новим напрямом в економічній науці, що сформувався протягом двох останніх десятиліть. Головна ідея: усе на поверхні Землі є взаємозалежним. «Зелена» економіка приводить до підвищення добробуту людей і зміцнення соціальної справедливості за одночасного істотного зниження ризиків для навколишнього середовища й дефіциту ресурсів.

Цифра 

Цього року в рамках програми в області буде реалізовано проекти з енергозбереження 65 будинків, а вже в наступному — розширено горизонти учасників, щоб за підсумками цього опалювального сезону люди зробили для себе висновки й активніше включилися в роботу.