Знайомий водій заробляє тим, що возить передачі заробітчанам у Велику Британію і повертається з посилками від них. Віднедавна він має ще один обов’язок: у Польщі затоварюється продуктами харчування для себе, родичів і сусідів.
За його словами, кілограм свинячої вирізки в Польщі (якщо перевести злоті у гривні) коштує на одинадцять гривень менше, курячі сосиски дешевші вдвічі, шампіньйони — втричі, цукор — майже вдвічі, приблизно на третину нижчі ціни на тверді сири, борошно, соняшникову олію. Набагато дешевші апельсини, ананаси, ківі.
Зрештою, що казати про заморські фрукти (які, до речі, в сусідній державі теж не ростуть), коли навіть картопля та морква на Тернопільщині дорожчі, ніж у Польщі. І це за найнижчої в Україні середньомісячної зарплати в 1,4 тисячі гривень. Для порівняння: середня зарплата в поляків — 1200 доларів.
Якість закордонних продуктів також краща. Принаймні там знаєш, що купуєш. Ціни диференційовані, всі відомості про товар — на етикетці. Хочеш споживати екологічно чисту продукцію (так званий органік) — плати більше. Ми ж їмо невідомо що за фантастично високими цінами. Єдине, що в нас дешевше, — алкоголь та тютюнові вироби.
Тернопільські ціни не витримують критики навіть порівняно із середньоукраїнськими. Якщо молоко (за даними моніторингу Держінспекції контролю за цінами в Тернопільській області) коштує на кілька копійок дешевше, то сметана на 6 гривень дорожча, сир також — майже на 9 гривень за кілограм. Дорожчі масло, яловичина, свинина, сало, птиця, макаронні вироби, борошно, деякі види хліба, а також крупи: гречка, манка, рис. І це в аграрній області, де все, окрім рису, вирощують на місці.
Що почім на ринках Тернополя
яловичина (кг) — 35—45 грн.; 
свинина (кг) — 45—50 грн.; 
молоко (літр) — 5—5,50 грн.; метана (літр) — 16—20 грн.; 
сир кисломолочний (кг) — 15—
25 грн.; 
картопля (кг) — 2,5—3 грн.; 
капуста (кг)— 5—6 грн.; 
огірки (кг) — 15—18 грн.; 
помідори (кг) — 18—20 грн.; 
яйця домашні (дес.) — 6—8 грн.