Після звільнення попереднього голови ОДА Олександра Черевка Черкащина 25 днів чекала на призначення нового керівника. Адміністративна та ділова верхівка не стомлювалася обговорювати ймовірні кандидатури на посаду очільника області. Називали прізвища народного депутата України Сергія Терещука з Блоку Володимира Литвина, Петра Душейка, одного з керівників обласного виборчого штабу Віктора Януковича, Людмили Супрун, відомого політика і громадського діяча. Говорили, що на Сергія Терещука вже підписано указ Президента і його, знаного аграрія-земляка, ось-ось привітають черкащани. Знамениту паузу Станіславського адміністрація Президента витримала на «відмінно». Коли інтрига з призначенням досягла апогею, з Києва надійшла довгоочікувана звістка. Та така, що одних шокувала, других — здивувала, третіх — злякала, але нікого не залишила байдужим.

Політичної люстрації не буде

Найсміливіші й найнесподіваніші прогнози щодо нового «батька» області виявилися дитячими забавками.

На Благовіщення, 7 квітня, віце-прем’єр-міністр України з питань регіональної політики Віктор Тихонов познайомив актив Черкащини з Сергієм Тулубом, Героєм України, доктором технічних наук, колишнім міністром вугільної промисловості та паливно-енергетичного комплексу в чотирьох урядах, народним депутатом України, а відтепер — головою Черкаської обласної державної адміністрації.

Наступного дня одна з обласних газет присвятила Сергію Тулубу цілий розворот під заголовком «Шахтарський» губернатор із черкаським корінням». Справді, попри «стовідсоткову» належність до донецької промислово-політичної еліти, новопризначений керівник області своїм рідним селом називає Богуславець Золотоніського району. Звідси починається родовід Тулубів. Тут народилися його діди-прадіди. Тут побачив світ його батько. Тут він провів найкращі роки свого дитинства. Чимало черкащан, дізнавшись подробиці біографії глави ОДА, полегшено зітхнули. Бо дуже вже тут не люблять «прийшлих», чужаків, для яких Тарасові «лани широкополі, Дніпро і кручі» — просто територія. Втім, «варяги» довго й не затримувалися у Шевченковому краї. Їм «допомагали» іти на «підвищення». Або зовсім піти.

В «інавгураційній» промові Сергій Тулуб підкреслив, що радий можливості працювати зі своїми земляками. Запевнив, що в області не буде тотальних кадрових «зачисток» зразка 2005 року. Робота знайдеться для всіх, особливо для тих, хто професійний, відповідальний і працьовитий. Згодом на прес-конференції голова ОДА уточнив, що його заява щодо політичної люстрації не стосується тих чиновників, які «мають проблеми із законом». Як відомо, під слідством правоохоронних органів перебувають три керівники райдержадміністрацій, котрих підозрюють у хабарництві.

БЮТ у «підпіллі»

У другому турі президентських виборів черкащани віддали перевагу Юлії Тимошенко. За неї проголосувало 65,37 відсотка виборців. За Віктора Януковича — майже 29 відсотків. З великим розривом перемогли бютівці й на останніх виборах до Верховної Ради та органів місцевого самоврядування. Як наслідок, представники БЮТ мають значну перевагу і в обласній, і в районних та міських радах. До прикладу, якщо Партія регіонів представлена в обласному «парламенті» шістьма депутатами, то БЮТ — 28.

З приходом до влади Віктора Януковича склалася парадоксальна ситуація. Прихильники «леді Ю», яка зазнала поразки у боротьбі за крісло Президента, мали б очолити в області опозицію. Проте, замість ідейного протистояння, одні з найвідоміших «лицарів» Юлії Тимошенко, котрі забезпечили їй високі виборчі відсотки на Черкащині, несподівано перейшли до табору переможців. Це, зокрема, два заступники керівника її обласного виборчого штабу, народні депутати України Петро Кузьменко та Ігор Савченко. Маючи бізнесові інтереси на теренах рідної області, парламентарії вирішили ними не ризикувати і добровільно увійшли до «коаліції стабільності».

Ще раніше про свою принципову незгоду з тактикою і стратегією політичної сили заявило четверо депутатів обласної ради і вийшли з фракції БЮТ. Повільно, але невпинно триває відплив з лав «Юлиної партії» у районних, міських радах. Попри ці негативні тенденції, функціонери обласної організації на чолі з народним депутатом України Павлом Костенком продовжують перебувати у «підпіллі». Принаймні після програних президентських виборів жодних сигналів від черкаських бютівців громадськість досі не почула.

Деякі місцеві експерти припускають, що партію «Батьківщина» та БЮТ чекає доля колись всесильної, але вже призабутої СДПУ(о).

Залишаються найідейніші

Після невдачі на президентських перегонах свого лідера Віктора Ющенка втратила свої позиції й «Наша Україна». Хоча, правду кажучи, більшість патріотичних акцій та заходів, які раніше проводилися в області з ініціативи нашоукраїнців, міцно спиралися на адмінресурс. Колишній голова облдержадміністрації, лідер обласного осередку «НУ» Олександр Черевко, мав достатній вплив, щоб підтримувати на належному рівні партійні справи. Тепер після відставки Олександру Володимировичу, вочевидь, буде нелегко відновити результативну роботу «Нашої України» на місцях. Та все-таки, попри несприятливий період, у «проющенківської» сили є чимало ідейно відданих активістів, готових працювати не за страх, а за совість, за свої переконання. Є у нашоукраїнців й певний кадровий потенціал, котрий може скласти серйозну конкуренцію на майбутніх виборах до органів місцевої влади. Очевидно, що в «упряжці» з «НУ» йтимуть костенківці (Українська Народна партія), члени «Свободи» Олега Тягнибока. Протести проти призначення Дмитра Табачника головним освітянином країни ці політичні сили проводили разом.

Найбільше воюватимуть за крісло міського голови

За рік до «муніципальних» виборів найупевненіше почувається обласна організація Народної партії. Маючи міцну організаційну структуру, постійно діючий виконком, друкований орган, врешті, авторитетного лідера в особі народного депутата України Сергія Терещука, черкаські народники розраховують на успішне проведення виборчої кампанії і перемогу. Оптимізму прихильникам Володимира Литвина додають позитивні результати роботи членів Народної партії, котрі вже зараз очолюють сільські, селищні, районні ради, є авторитетними депутатами рад усіх рівнів.

Безкомпромісними, думається, будуть баталії за крісло міського голови Черкас. Вже зараз «гострять зброю» майбутні суперники чинного градоначальника Сергія Одарича. Створено і діють громадські рухи «Черкаси — твій дім», «Холодноярська республіка» та інші, котрі піддають гострій критиці роботу міського голови. Зокрема, за необдумані реорганізації житлово-експлуатаційних контор, за жахливі міські дороги, за засміченість вулиць і площ, за триваючий страйк комунального підприємства — тролейбусного управління. Яскраві, добре розрекламовані на всю Україну фестивалі та акції, організовані Сергієм Одаричем, вважають його опоненти, затьмарюються безладом у земельних питаннях, у ЖКГ, інших галузях міського господарства.

Утім, зазначають експерти, перемогти Сергія Одарича буде нелегко. Адже його бізнесовий і політичний партнер Михайло Бродський піднявся у своїй кар’єрі високо вгору — очолив Держкомітет з питань регуляторної політики та підприємництва.

А підприємці, як відомо, велика сила...

 

Черкаська область.