І жодних експромтів не буде,в цьому народних депутатів запевнив Перший віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв.
Ранкове засідання розпочалося з обговорення проектів міждержавних угод, які планується підписати під час візиту до України Президента Росії Дмитра Медведєва. Як повідомив Перший віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв, до підписання 17—18 травня готується п’ять угод.
По-перше, проект про демаркацію україно-російського державного кордону. Угода має створити правові засади для демаркації сухопутної ділянки російсько-українського державного кордону. Це питання, зазначив А. Клюєв, виникло з набуттям Україною незалежності, але не вирішувалося через політичні обставини. 
По-друге, проект угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Росії про співробітництво в галузі використання і розвитку навігаційно-супутникової системи «Глонос». Ця угода передбачає реалізацію проекту зі створення системи «Глонос», що дозволить об’єднати науково-технічний потенціал обох країн та вийти на світовий технологічний ринок у галузі супутникової навігації. У реалізації цього проекту, за словами урядовця, однаково зацікавлені як Україна, так і Росія. Основні ж галузі, де використовуватиметься супутникова навігаційна апаратура, — це транспорт, сільське господарство, надра і землекористування, туризм тощо.
По-третє, проект угоди про міжбанківське співробітництво між «Укрексімбанком» та ВАТ «Банк АТБ». Ця угода спрямована на здійснення довготривалого стратегічного партнерства обох сторін з метою сприяння розвитку експортного потенціалу як України, так і Росії, реалізації міжнародних інвестиційних проектів та взаємодії на міжнародних фінансових ринках.
По-четверте, проект угоди між міністерствами освіти і науки України і Росії про першочергові заходи з розвитку науково-освітньої співпраці на 2010—2012 роки. Мета цього документа — забезпечити подальше нарощування науково-освітньої співпраці та напрямів, які становлять взаємний інтерес. Крім того, документ сприятиме розширенню прямих зв’язків, зокрема, між вищими навчальними закладами і науковими установами обох країн.
Насамкінець, проект програми співробітництва між міністерствами культури і туризму обох країн на 2010—2014 роки. За словами Андрія Клюєва (на знімку вгорі), з відповідною пропозицією до нас звернулася російська сторона у зв’язку із закінченням терміну дії попереднього договору. В програмі, зазначив він, будуть виписані конкретні проекти та напрями співробітництва між Україною і Росією в галузі культури і мистецтва, а також створено сприятливі умови для їх реалізації. Це, зокрема, стосуватиметься розвитку співробітництва у сфері сценічного мистецтва, кінематографії, бібліотечної та музейної справи, декоративно-прикладного, самодіяльного та циркового мистецтва, а також збереження об’єктів історично-культурної спадщини.
Наразі перший віце-прем’єр резюмував: «Усі угоди спрямовані на підвищення результативності двосторонніх зв’язків у зазначених сферах».
Однак народні депутати, здебільшого представники опозиції, були невдоволені доповіддю урядовця. Їх цікавили зовсім інші питання. Так, народний депутат Ярослав Джоджик («НУ—НС») зауважив, що є інформація про підписання угод в енергетичній сфері, зокрема, щодо об’єднання «Росатом» і «Енергоатом» та «Нафтогазу» і «Газпрому». Депутата цікавило, чому не прозвучало жодної інформації з цього питання. І чи не означає це, що ці угоди будуть підписані «підкилимно»? У відповідь Андрій Клюєв зазначив, що до підписання готується лише п’ять угод, озвучених ним. А уряд діє відкрито, саме тому він прийшов до парламенту з доповіддю.
Бютівців цікавило питання щодо можливого перегляду морського кордону в районі острова Тузла. За словами урядовця, після підписання угоди про демаркацію державного кордону буде створено робочу групу, яка вивчатиме питання державного кордону в районі Керченської протоки.
У Володимира Полохала (БЮТ) викликала занепокоєння угода про співпрацю міністерств освіти. «Чи не означатиме це, що українські підручники з історії писатимуться російською стороною?», — поцікавився він. «Історія України писатиметься українськими фахівцями», — запевнив перший віце-прем’єр.
Віктор Таран (БЮТ) поцікавився: «якщо 17 травня, або пізніше, буде підписано зовсім інші угоди — чи не означатиме це, що вони пишуться в Москві?». А його однопартієць Андрій Шкіль запитав, чи готовий Андрій Клюєв подати у відставку, якщо буде здано Керченську протоку, українську енергетику тощо. Наразі Андрій Клюєв запевнив: жодних експромтів не буде!
Щоправда, відповіді урядовця не переконали опозицію. І В’ячеслав Кириленко («НУ—НС») запропонував поставити на голосування постанову, в якій інформація Кабінету Міністрів визнається неповною та недостатньою, а підписання таких угод — передчасне. Однак Голова Верховної Ради Володимир Литвин зазначив, що постанова не була вчасно подана, а з голосу ухвалювати такі рішення не можна. «Ми ухвалили Регламент як закон і маємо діяти відповідно до закону», — сказав він. Водночас глава парламенту зауважив, що поставити постанову на голосування і не ухвалити її — означає збурити сесійну залу. Наразі парламент узяв до відома інформацію Кабінету Міністрів. Потому сесія перейшла до розгляду питань порядку денного.
Зокрема, за основу ухвалили зміни до деяких законодавчих актів (щодо подолання соціального сирітства в сім’ях громадян, які працюють за кордоном). За основу та в цілому депутати також ухвалили постанову про відзначення на державному рівні 450-ї річниці Пересопницького євангелія. Урочистості, відповідно до постанови, відбудуться у серпні 2011 року. Крім того, 2011 рік оголошено роком Першокниги.
На початку ранкового засідання народні депутати привітали з днем народження свого колегу Євгена Геллєра.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.