Такий нелегкий маршрут уже півстоліття долають хворі в Іваничівській райлікарні. А тим часом керівники області не можуть вирішити проблему із завершенням будівництва нового п’ятиповерхового корпусу стаціонару.

Уже двадцять перший рік у селищі Іваничі споруджується центральна районна лікарня. Хоча більшість її об’єктів здані й успішно експлуатуються, суперечка, добудовувати лікарню чи ні,  триває й досі. З’ясувати проблему на місці вирішив народний депутат України Анатолій Горбатюк.

Діючі тепер стаціонарні корпуси Іваничівської центральної районної лікарні збудовано ще в 1950-х роках. Розташовані вони в кількох будинках барачного типу, що ускладнює лікувально-діагностичний процес. Післяопераційних хворих доводиться транспортувати в реанімаційне відділення по території лікарні. Породіль після операційних втручань перевозять у пологове відділення через хірургічне приміщення. До речі, жодне відділення старої лікарні не відповідає санітарним нормам щодо площ палат для хворих.

На сьогодні рентгенвідділення, клінічно-діагностична лабораторія, відділення функціональної діагностики розміщені на території нової лікарні на значній відстані від стаціонарних відділень. Можна лише уявити, які незручності це створює і для хворих, і для медперсоналу.

Територіальним управлінням Рахункової палати, яка торік здійснювала перевірку об’єкта, визнано, що нова лікарня має високий ступінь будівельної готовності. За висновком фахівців, будівництво корпусу стаціонару потребує негайного завершення, оскільки утримання двох баз, розташованих на кількакілометровій відстані одна від одної, не лише ускладнює надання медичної допомоги, а й призводить до подвійної витрати бюджетних коштів. Доводиться утримувати дві газові котельні з зовнішніми мережами, додатково витрачатися на електроенергію, водопостачання, каналізацію, транспорт.

— Щоб повністю добудувати лікарню, потрібно 27 мільйонів гривень, — розповідає головний лікар Іваничівської ЦРЛ Лідія Томашевська. — Це немалі кошти, але, вклавши їх, нарешті матимемо повністю завершений об’єкт. У нас уже готові всі комунікації, здані в експлуатацію котельня, харчоблок, перехідна галерея, пральня з патанатомічним корпусом, поліклінічне, діагностичне і дитяче відділення, швидка допомога, рентген. Усі вони працюють. Залишилося лише ввести в дію корпус стаціонару.

«Свого часу ми вже готували відповідні листи з тим, щоб через Міністерство фінансів і Бюджетний комітет Верховної Ради вирішити питання фінансування цього важливого для району об’єкта, щоб уже наступного року повністю завершити його будівництво, — сказав Анатолій Горбатюк. — Ознайомившись із ситуацією на місці, я переглянув свою позицію і разом з колегами шукатиму можливості, щоб завершити цю лікарню в 2010 році. Бо люди втомилися чекати, вони хочуть якихось позитивних змін».

 

Волинська область.