Власники чи орендарі приміщень повинні будуть остаточно визначитися, чи повністю заборонити куріння в своїх спорудах (приміщеннях), чи відвести спеціальні місця для куріння (крім закладів та місць, де куріння повністю заборонено законом або рішенням органу місцевого самоврядування). При цьому спеціальним місцем для куріння у будівлях, спорудах буде вважатися ізольоване приміщення, розташоване так, щоб тютюновий дим не поширювався на іншу територію будівлі, споруди, та обладнане протипожежними засобами, засобами видалення тютюнового диму, інформацією про шкідливий вплив куріння тютюнових виробів (до речі, напис «Куріння шкодить вашому здоров’ю» пропонується замінити на «куріння вбиває»). Загальна площа таких місць не повинна буде перевищувати 10% загальної площі відповідної будівлі або споруди.

За порушення встановлених законом вимог щодо відведення або обладнання спеціальних місць для куріння пропонується встановити фінансову санкцію для суб’єктів господарювання у розмірі від однієї тисячі до п’яти тисяч гривень. А на громадян за куріння тютюнових виробів не у спеціально відведених для цього місцях на виробництві буде накладатися штраф від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51—85 грн.). Зазначені зміни передбачає законопроект змін до закону «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення».
А от у закладах ресторанного господарства територія для некурців повинна буде розміщуватися так, щоб тютюновий дим не поширювався на неї. У свою чергу спеціальним місцем для куріння на відкритих територіях буде окремо розташований майданчик, що знаходиться на відстані не менш як 10 метрів від вікон чи під’їздів житлових та виробничих приміщень, зупинок маршрутних транспортних засобів, дитячих майданчиків та інших місць, визначених рішенням сільських, селищних, міських рад. Крім цього доповнено перелік місць, де забороняється куріння тютюнових виробів. Це вагони поїздів, салони літаків, закриті приміщення річкового та морського транспорту, пасажирський автомобільний транспорт, включаючи таксі, маршрутні транспортні засоби, метрополітен; зупинки маршрутних транспортних засобів; зали чекання пасажирів на залізничних, авто- і аеровокзалах; приміщення закладів культури; відкриті балкони багатоквартирних житлових будинків.
Пропонується надати право розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення: органам внутрішніх справ також у випадках порушень, вчинених у місцях, куріння в яких заборонено рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, та органам державного пожежного нагляду, враховуючи те, що куріння у заборонених місцях не лише шкодить здоров’ю оточуючих, а й створює небезпеку виникнення пожежі.
Сподіватимемося, що запропоновані зміни дійсно реально запрацюють, а не залишаться декларативними, як певна частина норм закону.