Комітет з питань науки і освіти затвердив рекомендації комітетських слухань на тему «Промислова власність в інноваційній економіці України: ефективність застосування законодавства та державного регулювання».
Народні депутати зазначили, що недостатнє впровадження бізнесом нових технологій та інновацій, інтелектуального продукту вчених і винахідників у виробництво спричинило зниження конкурентоспроможності вітчизняної продукції на світових ринках.
У рекомендаціях слухань, які відбулись у Дніпропетровську 5 жовтня 2009 року, наголошувалося на необхідності виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 21 листопада 2008 року «Про право і захист інтелектуальної власності та посилення її ролі у формуванні національного багатства».
Члени комітету пропонують створити єдиний центральний орган виконавчої влади у сфері інтелектуальної власності, вжити заходів щодо проведення єдиної науково-технічної та інноваційної політики, ефективного використання бюджетних коштів для реалізації інноваційних проектів і програм, ефективного функціонування системи охорони промислової власності, підвищення відповідальності за реалізацію державної політики.
Урядові рекомендовано розробити і подати до парламенту низку законопроектів, спрямованих на вдосконалення законодавства у сфері інтелектуальної власності.
У рекомендаціях підкреслюється необхідність посилення контролю за використанням коштів на функціонування державної системи охорони інтелектуальної власності.
Комітет рекомендує Кабінетові Міністрів розробити та внести на розгляд Верховної Ради програму розвитку державної системи охорони інтелектуальної власності в Україні до 2014 року, а також розробити окрему програму «Бюджет інноваційного розвитку», в якій передбачити видатки державного замовлення на інноваційну продукцію, на розвиток інноваційної інфраструктури, і державну підтримку діяльності технологічних парків.