Чи існує в Україні реальна загроза повернення цензури в ЗМІ? Відповідь на це питання шукали на вчорашньому засіданні Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації. Зокрема, народні депутати обговорювали ситуацію на прикладі телеканала «1+1» (детальніше — в наступному номері). Нагадаємо, деякі журналісти телеканала заявили про втручання в редакційну політику з боку влади, що заперечило керівництво.
А, коментуючи нещодавні заяви стосовно відродження цензури в мас-медіа, заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко зазначив, що в таких питаннях треба керуватися виключно законом, а не рекомендаціями влади.
Він нагадав, що Україна пройшла серйозну політичну, громадську і фахову дискусію з цього питання ще в 2002—2003 рр. «Під час цієї дискусії відбулися парламентські слухання та був ухвалений відповідний законопроект за їхніми результатами. Я, як ініціатор даного законопроекту, який готувався спільно з експертним середовищем і медіаспільнотою, хочу нагадати, що чинне законодавство чітко передбачає, скажімо, визначення цензури та наводить виключний перелік проявів цензури», — повідомив М. Томенко.