Представлені вчора в парламенті угоди, які готуються для підписання з Росією, не відповідають дійсності. Про це на брифінгу повідомив представник БЮТ, прем’єр-міністр тіньового уряду Сергій Соболєв.
На його думку, опозиція, вимагаючи негайного звіту про ці документи, застала уряд зненацька, бо жодних документів у Кабміні взагалі не готують. У призначений час, 17 травня, запевнив Сергій Соболєв, пакет угод Україні начебто передадуть просто із Кремля. «Уряд надав п’ять угод, які не мають жодного відношення до того переліку питань, які вже надруковані в ЗМІ і за якими надано доручення відповідно Президентові й Прем’єр-міністрові України», — сказав Сергій Соболєв. Водночас він розкритикував намір Кабміну поглибити співпрацю між обома країнами у галузі науки і освіти, оскільки передбачається, що у наших вузах зможуть викладати науковці з сусідньої країни своєю рідною мовою. Натомість українські студенти в російських навчальних закладах змушені будуть слухати лекції виключно російською.
Сергій Соболєв звернув увагу на те, що перший віце-прем’єр Андрій Клюєв нічого не сказав учора у парламенті про підготовку обох сторін до об’єднання «Нафтогазу» і «Газпрому», яке матиме негативні наслідки для нашої економіки та про можливе злиття наших атомної та авіаційної промисловості. Такі угоди нині широко обговорюють у суспільстві. Однак отримати офіційні їх тексти від уряду опозиції так і не вдалося, зазначив парламентарій. Він наголосив: якби такі угоди були у представників БЮТ на руках, вони б терміново оскаржували їх в Конституційному Суді.
А представник «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко на вчорашньому брифінгу заявив: народним депутатам надали розмиту інформацію про документи, які наступного тижня планують підписати російська і українська сторони. Перший віце-прем’єр Андрій Клюєв не зміг зрозуміло донести з парламентської трибуни суть цих угод, переконаний нунсівець. На його думку, те, що Голова Верховної Ради Володимир Литвин відмовився постави ти на голосування постанову, яка б констатувала факт неналежної подачі інформації, обмежило права української опозиції. «Це має сколихнути не лише наше суспільство, а й представників європейських інституцій, які спостерігають за демократичними процесами, що відбуваються в нашій країні», — сказав В’ячеслав Кириленко.