Учора у Верховній Раді відбулися слухання «Реформування законодавства України про місцеві вибори в інтересах територіальних громад». Запровадження пропорційної системи на місцевих виборах було пов’язано з поглибленням політичної структуризації українського суспільства, посиленням ролі партій у сфері місцевого самоврядування, зміцненням взаємодії між виборцями та місцевими осередками політичних партій. Вибори на основі партійних списків дозволяли певною мірою структурувати місцеві ради. Проте обрання місцевих рад за пропорційною системою на практиці виявилося дещо передчасним. На цьому акцентували увагу переважна більшість промовців.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин висловив упевненість, що тема нинішніх слухань має винятково важливе політичне, економічне і міжнародне звучання. Від вирішення цієї проблеми, упевнений він, залежатиме, в якому напрямі, з якими темпами розвиватиметься Україна і яке матиме майбутнє.
«Поширеним є твердження, що недосконалість існуючої виборчої системи є першопричиною усіх тих проблем і негараздів, які переживає Україна. Хоча б з огляду на те, що вона не враховує інтереси місцевих громад», — сказав Володимир Литвин. За словами глави парламенту, неефективність системи місцевого самоврядування та нездатність її органів вирішувати питання буденного життя громадян особливо посилилися в останні роки. Одна з причин такої ситуації, переконаний він, відсутність реальної фінансової і матеріальної самостійності самоврядних органів. Крім того, неефективність пов’язана і з системою формування органів місцевого самоврядування, яка, за словами Володимира Литвина, має низку вад і потребує зміни.
Власне, за результатами парламентських слухань будуть підготовлені рекомендації, які мають бути втілені в життя.
Докладніше читайте в одному з наступних номерів газети.