Майже на тисячу гектарів розширили площу під цукристими у Томашпільському районі на Вінниччині. Планували посіяти трохи більше шести тисяч гектарів, насправді мають буряковий клин у 7200 гектарів. Особливість додаткових площ у тому, що їх заздалегідь не готували під солодкі корені. З осені там був озимий ріпак. Але посіви вимерзли взимку. Їх місце навесні зайняли цукрові буряки.

Чи вродить добре без глибокої оранки
— За час своєї роботи я не пригадую випадку, коли б насіння цукристих клали у не підготовлений грунт, — каже начальник управління сільського господарства Томашпільського району Олександр Закорчевний. — Тому такі площі для нас є експериментальні. Будемо уважно стежити за ними. Ви ж знаєте, що під буряки готують грунт завчасно, ще з осені. Бо це одна з умов доброго урожаю коренів. Тому й стараються. Обов’язково проводять глибоку оранку. Потім вирівнюють площі. А вже навесні здійснюють низку заходів, щоб зберегти вологу.
Для посіву ріпаку не потрібна глибока оранка. Щоправда, без підготовчих робіт також не обходиться. Поверхню грунту треба так само вирівняти, як і перед сівбою цукристих. І вологу слід «спіймати», затримати...
Найбільше експериментальних гектарів мають у ТОВ «Кряж». За словами співрозмовника, на полях, що їх орендує в районі товариство, із 543 га ріпаку в задовільному стані вийшли із зими лише... три гектари. Решта пропали. «У нашому районі восени сто днів не йшов дощ, — продовжує Олександр Закорчевний. — Період бездощів’я припав якраз на час посіву озимих. Ріпаки увійшли в зиму ослаблені. Не витримали морозів...».
«Змерзлі» гектари «Кряж» пересіяв навесні у переважній більшості цукровими буряками. Схоже вчинили у ТОВ «Зелена долина» і у ЗАТ ПК «Поділля». Загалом до такого експерименту вдалися в шістнадцяти із двадцяти двох господарств району, де орендують землі названі сільгосппідприємства.
— Я розмовляв з окремими спеціалістами цих товариств, — каже Олександр Закорчевний, — цікавився їхньою думкою стосовно «новаторських» підходів, запитував, зрештою, на що сподіваються. Вони так міркують: якщо сповна внести на гектар мінеральні добрива, захистити посіви від бур’янів, то урожай буде не гірший, ніж на площах, які готували з осені.
Як стверджує співрозмовник, усі три сільгосптовариства є структурними підрозділами потужних промислових структур, тому, як кажуть, не обділені коштами на придбання міндобрив, засобів захисту рослин від бур’янів і шкідників. Одночасно з сівбою підживили грунти міндобривами. Повторно зроблять таку само операцію, коли доглядатимуть посіви. Дуже важливо, що в грунті було достатньо вологи. Минулої зими, як ніколи раніше, багато намело снігу. Та й навесні над полями прошуміли декілька рясних дощів.
— Наші фахівці звертають увагу, що протягом останніх років спостерігається тенденція до розширення площ з поверхневим обробітком грунту, — уточнює начальник управління. — Якщо нинішній експеримент вдасться, і на пересіяних полях зберуть непоганий урожай буряків, то можна прогнозувати: під засів наступного року менше проводитимуть глибоку оранку.
Перепросили... солодкі корінці
Повернулися до вирощування цукристих ще в одному господарстві району — ПСП «Перемога» села Високе. Тут під солодкі корінці відвели поки що небагато — насіння поклали в грунт на шістдесяти гектарах. Це приблизно п’ята частина площі, на якій колись вирощували сировину для цукрозаводу. Протягом останніх років буряки взагалі не плекали. Керівник господарства, депутат облради Іван Спориш так пояснює, чому, за його словами, перепросили корінці:
— Сіємо те, на що є попит, — каже Іван Дмитрович. — Збільшилися потреби в цукрі, він подорожчав, то чому не повернутися до тієї культури, яка в нас давала добрі врожаї? Поки що посіяли невелику площу, побачимо, що з того вийде. Маю на увазі не врожай, ми не розучилися вирощувати буряки, а те, як з нами розрахуються, що заплатить завод, чи буде обіцяна дотація від держави.
 
Вінницька область.
Коментар
Анатолій Павліченко, начальник головного управління агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації:
— На більш як половині площ буряки вже зійшли. Гарні сходи. Це не може не тішити. Бо дає підстави на отримання такого ж гарного врожаю. Особливістю нинішньої сівби цукрових буряків було те, що процес, як кажуть, розтягнувся в часі. В одних районах посівні агрегати вивели в поле ще в перші дні березня. Таким чином вдалося покласти насіння у зволожений грунт. Але закінчували сівбу в останній декаді квітня. Декому посіяти в оптимальні строки завадила погода. Комусь на заваді стали інші причини. Загалом прогнозували вирощувати буряки на площі 70 тисяч гектарів. Насправді посіяли трохи більше — загальна площа під цукристими становить 72 тисячі гектарів. Торік буряки вирощували тільки на 50 тисячах гектарів. Квоти на виробництво цукру отримали 14 цукрозаводів. У минулому сезоні працювали 11 підприємств. Тому й сподіваємося, що цукру буде більше, ніж торік. Плануємо зварити не менше 250 тисяч тонн солодких кристалів.