Учора Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов у рамках Конференції глав парламентів Північних та Балтійських країн (м. Паланга, Литовська Республіка) мав низку зустрічей.
 
Наша країна потребує військово-технічної допомоги
 
Олександр Турчинов зустрівся зі Спікером Сейму Литовської Республіки Лоретою Граужинєнє, зі Спікером Сейму Латвійської Республіки Солвітою Аболтинею та з Головою Риксдагу Королівства Швеція Пером Вестербергом.
Сторони обговорили питання розвитку міжпарламентських відносин та системи європейської колективної безпеки у зв’язку з агресивною політикою Росії.
За словами Олександра Турчинова, Росія своїми агресивними діями намагається зруйнувати систему колективної безпеки в Європі. «Саме Росія сьогодні стає головною небезпекою не лише для України, а й для Європи загалом», — підкреслив він.
Водночас, керівник українського парламенту наголосив, що українські військові «крок за кроком» визволяють населені пункти в зоні АТО.
У цьому контексті він зазначив, що для того, аби ефективніше протистояти агресії Російської Федерації, наша країна потребує військово-технічної допомоги. «Історичний досвід доводить, що компроміс з агресором неможливий. З такого компромісу розпочалася Друга світова війна. Путін розуміє тільки силу, і цьому немає альтернативи», — сказав Олександр Турчинов. Зі свого боку, зокрема, Голова Риксдагу Королівства Швеція Пер Вестерберг наголосив, що у його країні «весь політичний спектр підтримує Україну».
Сторони обговорили питання імплементації Угоди про асоціацію Україна — ЄС. За словами Олександра Турчинова, Верховна Рада ратифікує цей документ «найближчим часом».
За словами Спікера Сейму Латвійської Республіки Солвіти Аболтині, Латвія була однією з перших країн ЄС, що ратифікувала Угоду. «Ми всіляко зацікавлені засвідчити прогрес у наших двосторонніх відносинах», — сказала вона.
Також під час зустрічей йшлося про необхідність здійснення Україною реформ, зокрема, в економіці, правовій і судовій сферах. До того ж європейські колеги запевнили, що їхні країни готові надавати нашій державі всіляку допомогу на цьому шляху.
«Гуманітарний» конвой РФ — це танки, системи залпового вогню та зброя, якою знищують українців
Під прикриттям гуманітарної допомоги Російська Федерація хоче зробити коридор, зафіксувавши його, щоб постачати терористам танки, системи залпового вогню та зброю, якою знищують українців. Про це заявив Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, відповідаючи на запитання журналістів під час спільної прес-конференції спікерів парламентів країн NB-8.
За словами Олександра Турчинова, представники Росії, спекулюючи навіть на гуманітарній допомозі, вдаються до провокацій. Він пояснив, що російський гуманітарний конвой — «більш «фейковий» формат, основна частина якого складається з води та солі». «На сході немає проблеми з водою, і саме в Донецькій області, в Артемівську видобувають найбільшу кількість солі в Європі», — сказав він.
Керівник парламенту акцентував увагу на тому, що формат «гуманітарної допомоги», яку пропонує Росія, не враховує проблеми сходу, а створюється виключно для постачання зброї бойовикам. «Оце формат їхньої гуманітарної допомоги. Це допомога смерті», — підсумував він, додавши, що цим «фіговим листком» Росія не зможе прикрити свою агресію.
Чи зможе Євросоюз захистити себе від агресивної політики Кремля?
Сьогодні вирішується доля не лише України, а й усієї системи європейської безпеки, заявив Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, відповідаючи на запитання журналістів під час спільної прес-конференції спікерів парламентів країн NB-8.
За словами Олександра Турчинова, шлях пошуку компромісу з агресором «ніколи не приводив ні до чого доброго». «Сьогодні деякі європейські країни сподіваються мирним шляхом умиротворити агресора», — наголосив він.
Керівник парламенту додав, що сьогодні стоїть питання, чи зможе Євросоюз захистити себе від агресивної політики Росії. «Україна готова це робити, але в нас реально не вистачає зброї», — зазначив Олександр Турчинов, додавши, що наша держава сподівається саме на таку військово-технічну допомогу. «Тому що Україна сьогодні захищає не тільки себе, а й систему безпеки в Європі», — підкреслив він.
Голова Верховної Ради заявив, що поки Росія не припинить агресію проти України, ця війна продовжуватиметься, незважаючи на страшні жертви.
Відчуваємо підтримку литовського народу
Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов зустрівся і з Президентом Литовської Республіки Далею Грібаускайте (на знімку).
Сторони обговорили питання розвитку двостороннього співробітництва, перспективи євроінтеграції України та зміни, які мають відбутися в українському законодавстві для прискорення цього процесу.
Окрему увагу співрозмовники приділили питанням безпеки в регіоні та агресії Російської Федерації по відношенню до України. Олександр Турчинов зазначив, що Литва, яка сама відчувала на собі агресивну політику Російської Федерації та пройшла шлях від Радянського до Європейського Союзу, «як ніхто розуміє те, що сьогодні відбувається в Україні, і все робить для того, щоб допомогти братньому українському народу».
«Ми як ніхто відчуваємо підтримку литовського народу, — констатував Голова Верховної Ради. — Позиція влади Литви завжди принципова і однозначна у питанні підтримки нашої країни».
Ми зацікавлені, щоб газ купували на кордоні з Росією
Україна зацікавлена, щоб європейська сторона купувала газ не на кордоні з нашою державою, а на кордоні з Росією, заявив Олександр Турчинов, відповідаючи на запитання журналістів під час спільної прес-конференції спікерів парламентів країн NB-8.
За словами керівника парламенту, Росія веде проти України війну не лише на сході, а й в економіці. «Один з її компонентів — газова війна. Російська Федерація хоче диктувати свою політику в цьому питанні й намагається шантажувати», — переконаний Голова Верховної Ради.
До того ж Олександр Турчинов нагадав, що українська сторона подала до Стокгольмського арбітражного суду позов про монопольний диктат «Газпрому».
Глава парламенту наголосив, що Верховна Рада створює умови для залучення прозорих інвестицій з Європи та США для реформування вітчизняної газотранспортної системи, «що повинно забезпечити безперебійні поставки газу до Європи».
«Ми зацікавлені, щоб європейська сторона купувала газ на кордоні з Росією. Також сподіваюся, що європейські країни займуть у цьому питанні спільну з Україною позицію», — підсумував керівник парламенту.
* * *
Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов у рамках візиту до Литовської Республіки поклав квіти до пам’ятника Т. Шевченку у Вільнюсі (на знімку) та поспілкувався з представниками української діаспори.
У церемонії взяли участь Посол України в Республіці Литва Валерій Жовтенко, Посол Республіки Литва в Україні Петрас Вайтекунас, віце-спікер Сейму Республіки Литва Гедімінас Кіркілас.
За словами Олександра Турчинова, Україна та Литва поєднані не лише дружніми стосунками, а й багатьма історичними подіями, зокрема, Т. Шевченко кілька років жив у місті Вільно. «Саме тут, навчаючись живопису у викладача Віленського університету, портретиста Йонаса Рустемаса, він відчув і розвинув свій талант, основу своєї майстерності, та усвідомив себе громадянином, якому не байдужа доля власної Батьківщини», — сказав він, нагадавши, що, перебуваючи згодом у засланні, Т. Шевченко присвятив Вільно багато своїх віршів.
Керівник парламенту нагадав, що пам’ятник Кобзареві у Вільнюсі є символом нашої спільної історії.
«Це символ нашого спільного минулого та нашого спільного майбутнього», — сказав він.
 
 
ДОСЛІВНО
 
Голова Верховної Ради Олександр ТУРЧИНОВ:
 
«Щодня ми втрачаємо десятки наших громадян. Щодня руйнується інфраструктура сходу. Але Росія не може поставити нас на коліна та повернути до пострадянської імперії. На моє переконання, без України ця імперія буде зруйнована, а Україна свій вибір вже зробила».
 
Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.