Учора в парламенті відбулося перше засідання міжфракційної робочої групи з доопрацювання законопроекту «Про очищення влади» (реєстр. №4359а). Участь у ньому взяли представники всіх парламентських фракцій та груп за винятком групи «За мир та стабільність», хоча її представники й заявляли про готовність брати участь у її роботі. Перше засідання народні депутати присвятили концептуальному обговоренню проекту закону. Пропозиції народних депутатів мали здебільшого технічний характер, постатейний розгляд проекту відбудеться після 29 серпня (тоді спливає термін, відведений Регламентом для внесення пропозицій парламентаріями) спільно з профільним Комітетом з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.
Зокрема, на думку народного депутата від фракції «УДАР» Оксани Продан, корупція з’явилася не у 2010 році. Тож люстрація, впевнена вона, має стосуватися всіх чиновників, які працювали в незалежній Україні з 1991 року. Крім того, депутат зазначила, що під час підготовки законопроекту до другого читання (у першому ухвалений 14 серпня) варто доопрацювати список суб’єктів, які будуть люстровані автоматично. «Маємо передбачити, що ті керівники органів, які були і залишаються корупційними, автоматично позбавлятимуться можливості працювати далі. Відповідний список має бути розміщений на сайті Національного агентства з питань державної служби (саме воно буде головним у питанні люстрації)», — зазначила депутат. Водночас О. Продан наголосила, що робота Нацагентства має бути прозорою. «Ми говоримо про те, що орган, який проводитиме люстрацію, не повинен стати новим корупційним органом», — зауважила вона.
Представниця Партії регіонів Ганна Герман запропонувала взяти за основу польський досвід і провести зустріч із поляками, які проходили люстраційний процес, зокрема, з Валенсою та Качинським. «Думаю, вони б дали багато добрих порад нам, щоб ми не наламали дров», — зауважила парламентарій.
У свою чергу Олег Бондарчук (ВО «Свобода») вважає, що керівник Нацагентства та його заступник, які відповідно до проекту призначаються Президентом, мають затверджуватися на ці посади Верховною Радою. «Якщо парламент є тим органом, якому народ делегував свої повноваження через вибори, то, мені здається, Верховна Рада, як колегіальний орган, повинна призначати цих керівників», — сказав він.
Представник групи «Суверенна європейська Україна» Юрій Благодир, підтримавши всі пропозиції, які раціонально удосконалюють проект, зазначив, що важливо не заговорити це питання. «Потрібно виробити формулу, як разом із громадськістю забезпечити просування цього законопроекту до другого читання і голосування в цілому. Якщо потрібно, піддати проект європейській рецензії», — додав парламентарій.
Такої самої думки дотримується й Анатолій Кінах (група «Економічний розвиток»). Він запропонував спрямувати зусилля на те, щоб законопроект про очищення влади був прийнятий конституційним складом парламенту.
Леонід Ємець («Батьківщина») зауважив: його фракція пропонує передбачити норму, що звільнені за власним бажанням особи також підпадатимуть під дію закону. Загалом депутат нагадав, що ухвалення документа в першому читанні — це заслуга громадськості. Тож саме вона має бути залучена до процесу доопрацювання проекту. «Лише спільно з громадськістю, яка, власне, є співавтором законопроекту, ми зможемо досягти результату, а саме ухвалення проекту в цілому», — сказав він.
Водночас парламентарій висловив сподівання, що голосування у другому читанні може відбутися вже на наступному сесійному тижні — на початку вересня: «До другого вересня маємо підготувати вже узгоджений — робочою групою, депутатами, громадянським суспільством та з пропозиціями міжнародної спільноти — проект, готовий до голосування».
Дослівно
Народний депутат Віктор Чумак («УДАР»): «Люстрація — це не безкінечний процес, а одноразовий. Ми повинні провести люстрацію певних чиновників, які займали певні посади, і сказати: оці люди пройшли перевірку, а ці — ні. І на цьому зупинитися. Бо далі починають діяти інші механізми — конкурсний прийом на державну службу, механізм перевірки службовців на корупційну складову тощо».
 
 
Народний депутат України Юрій Дерев’янко.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.