Івано-Франківськ відзначив своє 348-річчя. Епіцентром свята в День міста традиційно стала площа біля ратуші. Міський голова Віктор Анушкевичус із балкона цієї стародавньої споруди виголосив своє привітання до іванофранківців. Поздоровив їх і голова ОДА Михайло Вишиванюк. Після благословення представників духовенства міський голова урочисто розрізав святковий 220-кілограмовий торт, яким уже традиційно кілька років поспіль пригощають мешканців міста під час святкування біля міської ратуші. Цього року він був найбільшим за всю історію частувань. Солодкий шедевр прикрасили сюжетами з історії Івано-Франківська від заснування до сьогодення.
До речі, своєю першою назвою (Станіслав) місто завдячує власнику — польському магнату Андрію Потоцькому, який дав йому таке ім’я на честь сина. З цією назвою Станіслав прожив триста років, а ім’я Івана Франка отримав 48 років тому. Якийсь час городяни навіть святкували День міста в день народження Каменяра — 27 серпня, але згодом знову повернулися до 7 травня. Цього дня далекого 1662 року Станіслав отримав магдебурзьке право.
Частина мешканців і сьогодні не проти, щоби день народження міста відзначати одночасно з днем народження Франка. На їхню думку, свята, що сусідують із Днем міста, — Першотравень та День Перемоги, розчиняють його значимість. Інші ж жителі протилежної думки: серіал травневих свят, кажуть вони, підсилює звучання Дня міста, розтягує його святкування в часі. І, справді, місто всю першу декаду травня вирує різноманітними виставками, фестивалями, концертами, турнірами, спортивними змаганнями.
За традицією у цей день в обласному муздрамтеатрі відбулося вручення міської премії ім. Івана Франка в галузі літератури й журналістики. У святковому концерті взяли участь міжнародний симфонічний оркестр «ІNSO-Львів» та відомі оперні співаки, зокрема, наша землячка Герой України Марія Стеф’юк.
Місцеві музичні гурти розважали молодь у міському парку культури й відпочинку. А на площі Шептицького протягом трьох днів проходило традиційне Міжнародне свято ковалів, у якому взяли участь понад 300 осіб із 24 країн світу. Майстри металу подарували місту свою чергову спільну роботу — скульптурну композицію «У рамках ковальських традицій».
Радість свята з іванофранківцями розділили 20 іноземних делегацій із міст-партнерів Івано-Франківська, а також іноземних дипломатичних установ. Місто з 348-річчям привітали представники Литви, Латвії, Польщі, Чехії, Румунії та Російської Федерації. У День міста підписано також нові дві угоди про співпрацю — з містом Кошалін та Новосольським повітом Республіки Польща.
На знімку: спільна робота ковалів «У рамках ковальських традицій».
Фото автора.