Підприємці Алушти приїхали до столиці із зверненням до Президента, в якому просять главу держави нормалізувати ситуацію на півострові. За їхніми словами, у результаті корупційних схем у курортному бізнесі країна недоотримує десятки мільйонів доларів у бюджет, а Крим рік у рік втрачає туристів.

Так, за підрахунками директора Центру політичного аналізу «Стратагема» (Київ) Юрія Романенка, щорічно туристи залишають на відпочинку в Криму близько 3—4 мільярдів доларів.

— Цих ресурсів досить було б для того, щоб давно модернізувати інфраструктуру Криму, але в бюджет від туризму надходить усього лише близько 10%. Зрозуміло, які величезні суми втрачає наша держава від цього тіньового бізнесу, — зазначив він учора на прес-конференції.

Ще однією проблемою для півострова, вважає Ю. Романенко, стало те, що пішов середній клас відпочивальників. На його думку, рівень послуг просто лякає цих людей.

— А хто до нас поїде, якщо за все потрібно платити? — погоджується з ним Ганна Герасименко, голова осередку Союзу підприємців і роботодавців Криму в селищі Партеніт. — Найкращі пляжі — платні, паркування — платне, не кажучи вже про готелі. У травні в нас відпочивали тільки дачники, прості українці вже не можуть оплатити кримські оздоровниці.

Як зазначив приватний підприємець з Алушти Станіслав Мельников, у місті перекривається доступ до моря, землі передають у приватні руки.

— Нині на Південному узбережжі склалася стійка система розподілу землі в приватні руки, це призводить до того, що кожний князьок на своїй території моментально встановлює паркани, а місцеві жителі й відпочивальники, як пацюки, пробираються між ними до моря, — заявив він.

За словами підприємців, місто задихається від незаконної торгівлі, яку крышують місцеві самоуправлінці. Тим часом вони втрачають роботу й доходи.

— З Південного узбережжя поступово витісняють працездатне населення, в таких умовах, у які нас поставили, неможливо працювати, — нарікає приватний підприємець, представник Союзу підприємців і роботодавців Криму в м. Алушта Ірина Фаа. — Все це може призвести до соціального вибуху.

Як вважають підприємці, розв’язати питання має втручання центральної влади, оскільки місцева влада займаються не розв’язанням проблем Криму, а розв’язанням власних проблем.

— Крим нині розвивається як одноразовий курорт, тобто, є одноразовість мислення на рівні регіональної олігархії, що бачить у Криму ресурс, яким можна покористуватися тут і зараз, —резюмував Юрій Романенко.