На цьому тижні саме час спланувати... кількість членів своєї родини. Простіше кажучи, визначитися, скільки дітей ви хочете мати. І це не порада гороскопа, а офіційний захід вітчизняного МОЗ. Медичне відомство в період з 10 по 16 травня оголосило в країні Всеукраїнський тиждень планування сім’ї й збереження репродуктивного здоров’я. Він проходить у рамках реалізації Державної програми «Репродуктивне здоров’я нації на період до 2015 року».
Утім, згадана акція — скоріше не керівництво до негайної дії, а привід привернути увагу до негативних тенденцій демографічної ситуації, до проблеми безпліддя, здоров’я чоловіків і жінок.
Якщо раніше вважали, що в безплідному шлюбі «винна» жінка, то сьогодні лікарі говорять про статеву «рівність» причин, які не дають змоги подружній парі мати дітей. Мало уваги в Україні приділяють і статевому здоров’ю чоловіків. Якщо гінекологічні огляди проходять із самого дитинства, то андролога (чоловічого лікаря) у нашій країні взагалі не вважають фахівцем...
Багато хто зі співвітчизників свідомо відмовляється від щастя материнства й батьківства. Люди не впевнені в майбутньому, бояться втратити роботу, заробіток, не мають власного житла й т. п., а тому не наважуються мати дитину.
Рік у рік нас стає дедалі менше. За даними статистики, сьогодні українців уже 45,9 млн. А ще не так давно ми пишалися, що нас 52 мільйони... Щоб якось стабілізувати демографічну ситуацію, кожна українка повинна народити дві-три дитини. На жаль, далеко не завжди зачаття входить у плани потенційних матерів. Дуже багато абортів в Україні роблять в юному віці. Кількість штучних переривань вагітності втроє перевищує європейські показники: майже половина дорослих жінок хоч раз у житті робила аборт. Хоча, за даними статистики, за останнє десятиліття в нашій країні все-таки значно зменшилася кількість абортів: якщо торік 15,5 із тисячі жінок перервали вагітність, то в 1990-му таких було 82 на тисячу.
А хірургічне втручання для жодної з них не пройшло безслідно. Найлегше — то запальний процес, у гіршому разі (а це третина випадків) — неможливість згодом мати дітей. Медики констатують: що більше абортів, то більше в Україні безплідних сімей.