Ранкове засідання 11 травня
Парламентарії обговорили питання про обрання Першого заступника Голови Верховної Ради. Депутат від «НУ—НС» Анатолій Матвієнко нагадав про політичні домовленості під час обрання керівництва парламенту в 2007 році, коли посаду Першого заступника Голови Верховної Ради було віддано тодішній опозиції і її посів регіонал Олександр Лавринович. Тож і сьогодні треба дотримуватися таких же демократичних принципів, — наголосив депутат. Заяву А. Матвієнка підтримали і представники БЮТ. У свою чергу лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов наголосив, що представникам нинішньої опозиції і так належить більшість керівних посад у парламентських комітетах, і тому недоречно вести мову про якісь домовленості. Тож на голосування було винесено проект постанови про обрання Першим заступником глави парламенту комуніста Адама Мартинюка, яка набрала вдосталь голосів — 246. Після позитивного голосування В. Литвин запросив А. Мартинюка посісти робоче місце в президії парламенту.
Зранку біля Верховної Ради знову було велелюдно: зібралися і прихильники Президента, й опозиція. Навколо будівлі парламенту щільним кільцем виставили сині намети декілька тисяч представників Партії регіонів із гаслами на підтримку чинної влади — «Україні — порядок та стабільність», «Ми — українці» тощо. Біло-блакитних та мітингувальників-опозиціонерів, які гуртувалися в Маріїнському парку та на протилежному боці вулиці Грушевського, розділяв посилений кордон нарядів міліції. Пікетувальники тримали національні прапори та з символікою «Свободи» і БЮТ, плакати з написами «Янукович! Зупинися! Не продавай Україну!», «Геть бандитів». Перед демонстрантами виступили лідер об’єднаної опозиції Юлія Тимошенко, координатор Національного комітету захисту України Дмитро Павличко, народні депутати.
У самому парламенті було досить спокійно, хоча питання розглядалися резонансні, в тому числі й кадрові. На початку пленарного засідання депутати вшанували хвилиною мовчання Героя України, відомого вченого, фізіолога і біофізика, академіка НАН України, депутата Верховної Ради УРСР та Голову Верховної Ради УРСР 11-го скликання Платона Костюка, котрий 10 травня пішов із життя.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив про поповнення коаліції «Стабільність і реформи» новими народними депутатами. До її складу, згідно з особисто поданими заявами, увійшли народні депутати, які нещодавно були обрані до парламенту за списком Партії регіонів. Це Василь Демчишен, Орест Муц, Микола Романюк, Петро Цюрко, Сергій Гусаров, Сергій Васютін, Олександр Єгоров, Вадим Столар, Юлія Ковалевська, Олександр Касянюк, Володимир Зубанов. Окрім них, до складу коаліції увійшли депутати від БЮТ Олександр Буджерак, Олег Гейман, Валерій Камчатний, Євген Костантинов та Юрій Крук.
Опозиція вимагала заслухати на пленарному засіданні інформацію Кабінету Міністрів про хід переговорів між Україною і Росією стосовно підготовки міждержавних угод, підписання яких заплановане на 17 травня. Депутати ухвалили постанову про заслуховування такої інформації сьогодні, 12 травня (399 «за»). В. Литвин запропонував уряду до кінця дня визначитися, хто доповідатиме з цього питання. Водночас він зауважив, що доцільно було б доповідати першому віце-прем’єр-міністру України Андрію Клюєву.
У першому читанні ухвалено законопроект, який впливає на наповнення доходної частини бюджету — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо оподаткування)» — 240 «за». Ним, зокрема, пропонується поступово збільшити акцизні ставки на алкогольні напої, тютюнові вироби, бензин. Зокрема, акцизний збір на коньяки зросте на 20% (з 14 до 17 гривень за літр 100%-го спирту), на пиво — з 60 до 74 копійок за літр, на вина виноградні натуральні — з однієї до 10 копійок за літр. Окрім того, запропоновано застосовувати однакові підходи до оподаткування спирту, який міститься у горілці та винах.
Уряд та депутати, які підтримували цей законопроект, аргументували потребу його ухвалення тим, що нинішні ставки акцизного збору на алкогольні напої значно нижчі, ніж у наших сусідів. Сьогодні в Україні питома вага акцизного збору в ціні горілки становить 34%, тоді як у Росії — 37%, Польщі, Литві — 42%, Білорусі — майже 60%. А зростання акцизів — то додаткові кошти до державної казни.
Під час обговорення депутати висловлювали сподівання, що збільшення акцизів на бензин не позначиться на роздрібних цінах на автозаправках. Оскільки у 2009 році, порівняно з попереднім роком, споживання бензинів зменшилося на 10%, при цьому частка виробленого в Україні товару зросла з 61% до 71%, а частка імпорту зменшилася з 44% до 36%. За інформацією Мінфіну, збільшення суми акцизного збору на 50 коп. на 1 літр бензину можна здійснити без зростання роздрібних цін.
А ось затятим курильникам, якщо вони не позбудуться шкідливої звички, доведеться збільшити витрати на цигарки. Законопроектом пропонується збільшити ставки акцизного збору на сигарети з фільтром, що, вочевидь, призведе до збільшення ціни на них. Адже запровадження змін збільшить питому вагу акцизу в ціні сигарет до 37%.
Законопроектом також передбачено ліквідацію схеми ухилення від сплати податку з нафтопродуктів — тимчасово, впродовж 2010 року, зупинити норми щодо права платників ПДВ включати до складу податкового кредиту майбутніх періодів невідшкодовані суми від’ємного значення з ПДВ. Також передбачено запровадити з 1 січня 2011 року при оподаткуванні операцій з підакцизними товарами авансову сплату ПДВ одночасно зі сплатою акцизного збору в розмірі 20% суми акцизного збору. До другого читання законопроект доручено підготувати за скороченою процедурою.
У цілому прийнято законопроекти «Про міліцію» (щодо міжнародного співробітництва), зокрема, між Міністерством внутрішніх справ України та відповідними органами інших держав і міжнародними організаціями поліції.
Наступним законопроектом про внесення змін до статті 12 закону «Про лікарські засоби», який ухвалено в цілому, змінено порядок маркування лікарських засобів. На зовнішній упаковці лікарських засобів шрифтом Брайля зазначатиметься назва лікарського засобу, доза діючої речовини та лікарська форма.
Ухваленими змінами до статті 191 Цивільного процесуального кодексу (щодо вручення судової повістки) удосконалено законодавство в частині порядку повідомлення учасників процесу про розгляд справи у разі відкладення розгляду справи або оголошення перерви в її розгляді. У такому випадку суд, на прохання особи, яка є учасником цивільного процесу, вручає їй судову повістку безпосередньо в суді.
Ще один закон, прийнятий у цілому, вносить зміни до статті 25 закону «Про відпустки», гарантуючи матері або батькові, які мають дитину до 7 років, на період оголошення карантину на відповідній території право на відпустку без збереження заробітної плати.
А проект змін до закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», який депутати ухвалили в цілому, надає право на першочергове безоплатне забезпечення автомобілем інвалідам війни (за наявності медичних показань) з числа осіб, які брали безпосередню участь у бойових діях під час Великої Вітчизняної війни та війни з Японією. Прийнято також законопроекти про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері будівництва житла, до закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та інші. Оскільки до 14.30 депутати розглянули всі питання порядку денного, вечірнє засідання вирішено не проводити.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Фото Арсена РІЗУНА.
З виступів представників фракцій
Борис ДЕЙЧ, Партія регіонів:
— Усі ми сьогодні стали глядачами спектаклю під образною назвою «Рятуйте! Москалі йдуть!». Для жителів Львова або Тернополя брехливий лемент опозиції про здачу Криму виглядає переконливо. Простим українцям, які вірять на слово опозиціонерам, невтямки, що багатонаціональний Крим ніколи в історії України не був ініціатором антидержавних, антиукраїнських ініціатив. У Верховній Раді України кримські депутати представлені комуністами, регіоналами, бютівцями, нашоукраїнцями — на відміну від однобокої партійної приналежності депутатів від західних областей. До того ж депутати від Криму — це люди різних національностей: українці, росіяни, татари, євреї. У Криму збудовано найсучаснішу бібліотеку ім. Івана Франка, відкрито найкращу в нашій державі українську гімназію. І додам: зроблено це все за рішенням кримської влади і на кримські гроші. Тож розмови про здачу Криму розраховані на людей, які не знають реальної ситуації в Криму. Для чого тоді здіймається цей істеричний галас про втрачений Крим? Відповідь лежить на поверхні. Розуміючи всю абсурдність і облудність своїх тверджень, лідери опозиції вкидають їх у громадську думку, щоб збудити невдоволення людей на вулиці. Здавалося б, що страшного в критиці прийнятих владою рішень і в зверненні по підтримку своїх позицій до народу? Нічого страшного, якби у виступах опозиціонерів не звучало слово «війна». Для одних це підтвердження нав’язливої ідеї боротьби з усім російським, для інших — продовження боротьби за владу.
Петро СИМОНЕНКО, Комуністична партія:
— 9 травня весь народ України відзначив 65-у річницю визволення й Перемогу у Великій Вітчизняній війні. І, як бачили, обличчя просвітліли в наших ветеранів, народ щиро радів, тому що, на наше глибоке переконання, почалося реальне звільнення від помаранчевої окупації України, і це сприйнято нашим народом позитивно. Але, безумовно, цей позитивний процес треба ще закріпити конкретними кроками в економіці, щоб ми мали реальні можливості вирішувати всі ті соціальні проблеми, які сьогодні вимагає час. Люди чекають від нас практичних кроків. І ми, учасники цих торжеств, були очевидцями, що звертання різних категорій наших громадян були спрямовані на те, щоб коаліція, яка створена в парламенті й розпочала процес звільнення від помаранчевої окупації, змогла вирішити питання подолання росту безробіття, погашення боргів у зарплаті, контролю за рівнем оплати праці, ліквідації несправедливої диспропорції в рівні пенсій, контролю за цінами, в тому числі й на ліки. Переконаний, що члени коаліції підтримають пропозиції фракції КПУ, щоб зосередити насамперед увагу на тім, щоб дохідну частину бюджету реально наповнити коштами для фінансування насамперед соціальних стандартів, визначених законами. Мова йде також про податки на прибуток, на додану вартість, акцизи й т. д. Ми повинні законодавчо врегулювати питання, що потребують вирішення.
Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ, Блок Литвина:
— Робити вигляд, що на попередньому пленарному засіданні українського парламенту нічого особливого не сталося, не можна, неприпустимо і, мало того, небезпечно. Не можна і з точки зору Кримінального кодексу, і з точки зору елементарного здорового глузду, і з морального боку. Щоб у державі не відбулося вкорінення аморальної закономірності: при владі здавати країну, здавати з потрухами, наражаючи всю економіку, від машинобудування і сільськогосподарських підприємств, на економічну неконкурентоспроможність, а значить, відставання від усіх сусідів в економічній галузі. А втративши владу, цю ж саму державу починати рятувати. Давно пора захистити країну від подібного роду рятівників. Не можна без серйозної уваги пройти повз те, що тут сталося напередодні травневих свят, бо це небезпечно. Адже коли використовують депутатів як козачків для здійснення напівкримінальних і кримінальних діянь, а режисери й організатори, очевидно, прислухавшись до деяких попереджень з Кремля, умивають руки, роблять вигляд, що ні при чому. А при тому чужими руками вдаються до злісного хуліганства і відвертого вандалізму — це вже небезпечно. Небезпечно не для режисерів і організаторів — їхніх мільярдів, вивезених за кордон під час так званої комерційної діяльності, вистачить, щоб вийти сухими з води. Небезпечно для суспільства. Бо суспільство, для якого постійні конфлікти, спровоковані політиками задля вирішення або запобігання своїм персональним проблемам, стають звичним явищем, насправді лише слабшає, лише деградує.
Іван КИРИЛЕНКО, Блок Юлії Тимошенко:
— Сьогодні для більшості наших співвітчизників, тисячі котрих зараз під стінами парламенту, Україна — це Батьківщина. І в цьому слові кожна літера велика. Бо це його доля, серце і душа. Це могили предків та історія. І вони дуже тяжко сприймають і переносять те, що для декого Україна — це поки що просто територія, з якою можна робити все, вирішуючи ті чи інші свої питання. Як не гірко це визнавати, але горду суверенну Україну ще доведеться будувати, і не одному поколінню українців. І головне при цьому — вчитися справжньому патріотизму. Ось чому вчора в Україні за участю багатьох партій, громадських організацій створено Народний комітет захисту України. І наша фракція цілком підтримає його першу вимогу до влади: невідкладно заслухати уряд про майбутні нові угоди з Росією, які буде підписано вже на наступному тижні.
Міжнародні угоди — це нормальна світова практика, але в кожній цивілізованій країні це робиться з обговоренням, публічно, відкрито і гласно. Суспільство, громадськість повинні знати, що і на яких умовах буде вирішуватися — чи суднобудування, чи авіа, чи атомна енергетика. Ми не проти Росії і розвитку співробітництва з нею. Ми за українські інтереси.
У нової влади є проблеми у спілкуванні з громадськістю. Між владою і суспільством пролягає небезпечна прірва.
Микола МАРТИНЕНКО, «Наша Україна—Народна самооборона»:
— 27 квітня влада заявила про ратифікацію так званих харківських угод між президентами Януковичем та Медведєвим. Усупереч Конституції українська територія надається для розміщення іноземної військової бази на десятки років. Фракція «НУ—НС» зробила все, щоб не допустити здачі національних інтересів і чергового порушення Конституції. Саме на наш сектор припала атака переважаючих сил коаліції. За допомогою кулаків вона розчищала місця для голосування картками «тушок». Серед опозиційних депутатів постраждали тільки члени нашої фракції. І коли ми робимо закиди стосовно поведінки 27 квітня і поламаних меблів, давайте подумаємо про наших колег, які зараз перебувають у лікарні.
Для України взагалі негативні наслідки харківських угод мають довготривалий характер. А ось блискавично прийнятий держбюджет-2010 може дуже швидко і небезпечно прийняти на українську економіку і добробут громадян. Важко було сподіватись чогось іншого від документа, який готувався непрозоро і кулуарно, приймався з порушенням законодавства і Регламенту, без розгляду в парламентських комітетах і в сесійній залі. Демократія — це процедура. Вона тут порушена. Процедура для того й існує, щоб більшість не нав’язувала свою волю меншості. Щоб можна було спільно шукати оптимальне рішення. Десять хвилин на прийняття держбюджету — це тягне взагалі на запис до Книги рекордів Гіннесса. Такого не було навіть за радянських часів. У цьому бюджеті навіть не пахне жодними реформами, не виконано передвиборні обіцянки про підвищення соціальних стандартів. Натомість чиновники зможуть перерозподіляти десятки мільярдів так, як їм заманеться. Кабмін іще збирається колосально збільшити зовнішні борги — ось де простір для небаченої корупції.
Олександра КУЧЕРЯВА.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.