Менше десяти тисяч безпосередніх учасників боїв з фашистами залишилося на Вінниччині. Тільки незначна частина з них узяла участь у святковому параді, що пройшов головною вулицею обласного центру. Загалом понад триста тисяч жителів краю не повернулися з фронтів Великої Вітчизняної. Цього року колишні фронтовики вперше не пройшли, а проїхали на автомобілі. Герой Радянського Союзу вінничанин Микола Сищиков з цього приводу жартома сказав: «Організатори торжеств побоюються, щоб ми, бува, не розсипалися під час ходьби. Час бере своє. Не всіх уже слухаються ноги...»
Він отримав гарну новину напередодні свята. Вона надійшла з російського міста Владимира. Там створили меморіальну алею з барельєфів Героїв Радянського Союзу — уродженців того краю. Серед них є і барельєф Миколи Сищикова, який здійснив у роки війни 256 бойових вильотів.
З особливим хвилюванням зустрів свято ще один колишній фронтовик — Іван Черватюк з Вінниці. 87-річному пенсіонерові до сліз образливо, що аферисти вкрали у нього рідкісну бойову нагороду — орден Олександра Невського. Незнайомець, який навідався у квартиру фронтовика, назвався працівником військкомату. Сказав, що перевіряють нагороди фронтовиків, роблять їх опис з метою визначення доплат з нагоди свята. Всі нагороди ветерана закріплені на його святковому піджаку. «Той чоловік довго роздивлявся їх, просив показати документи, щось записував, — каже Іван Черватюк. — Мене це насторожило. Я вийшов на балкон, щоб покликати кого-небудь. Але у дворі на той час ні душі. Чоловік одразу почав збиратися. Сказав, поспішає, обіцяв ще раз навідатися. Сказав, що у військкоматі його робоче місце в 11-му кабінеті...»
За інформацією Вінницького міського управління міліції, напередодні свята вони отримали три заяви про крадіжки нагород фронтовиків. За кожним фактом порушено кримінальні справи.