Протягом січня—березня 2010 року до Верховної Ради України надійшло 8255 пропозицій, заяв і скарг, у яких порушуються питання забезпечення законності та правопорядку, реалізації прав і свобод громадян. Це становить 33,5% від отриманої парламентом пошти, повідомили у відділі звернень громадян апарату Верховної Ради України. У своїх листах дописувачі наголошують на необхідності вирішення актуальних питань у сфері правоохоронної діяльності, відновленні довіри й поваги громадян до судової гілки влади, пошуку ефективних шляхів запобігання правопорушенням.
Загалом, у першому кварталі поточного року до Верховної Ради України надійшло 24 363 пропозиції, заяви і скарги громадян, що на 268 більше, ніж за відповідний період минулого року.
Як і раніше, істотна кількість звернень стосуються соціальних проблем. Так, з початку року до Верховної Ради України надійшло 3533 звернення на соціальну тематику, що становить 14,4% від загальної кількості отриманої кореспонденції.
Протягом першого кварталу поточного року до Верховної Ради України надійшло 3153 пропозиції, заяви і скарги з питань фінансової, податкової та митної політики, що на 890 більше, ніж у січні—березні 2009 року. Переважну більшість із них (62,6%) становлять пропозиції і заяви віруючих громадян стосовно проектів нового Податкового кодексу України та закону про внесення змін до Закону «Про Державний реєстр платників податків та інших обов’язкових платежів», якими не передбачено право віруючих відмовлятися від ідентифікаційних номерів та відміток у паспорті громадянина України щодо права здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера.
За період із січня по березень 2009 року порівняно з аналогічним періодом минулого року зросла кількість відгуків громадян про діяльність Верховної Ради України, Президента України і Кабінету Міністрів України. Упродовж січня—березня 2010 року до парламенту надійшло 1810 звернень із зазначеної тематики, що на 444 більше, ніж за відповідний період минулого року. У більшості листів громадяни висловлюють побажання щодо чіткої та злагодженої роботи усіх гілок влади.
Протягом січня—березня 2010 року до парламенту надійшло 1090 звернень, в яких йдеться про діяльність об’єднань громадян, міжконфесійні відносини. Це на 700 більше, ніж торік.
Після виборів Президента України зросла кількість пропозицій, заяв і скарг громадян стосовно питань державного будівництва та адміністративно-територіального устрою. З початку року до парламенту надійшов 1051 лист із цієї тематики, що на 722 більше, ніж за аналогічний період 2009 року.
У першому кварталі 2010 року зросла також кількість звернень громадян, що стосуються охорони здоров’я. Упродовж січня—березня 2010 року до Верховної Ради України надійшло 978 заяв і скарг із цих питань, що на 279 більше, ніж за відповідний період минулого року. Із загального обсягу звернень із цієї проблематики значну кількість становлять листи громадян із проханням направити на лікування до медичних установ в Україні і за кордоном та забезпечити доступними лікувальними засобами.
Актуальними у заявах і скаргах залишаються питання праці і заробітної плати — 878 звернень; аграрної політики і земельних відносин — 593; комунального господарства — 533; освіти, наукової, науково-технічної, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності — 299; економічної, цінової, інвестиційної, зовнішньоекономічної, регіональної політики, будівництва та підприємництва — 238; діяльності органів місцевого самоврядування — 188.
Загалом у комітетах Верховної Ради України та Спеціальній контрольній комісії з питань приватизації розглянуто 5648 пропозицій, заяв і скарг громадян, що на 328 більше, ніж у січні—березні 2009 року. З початку року депутатськими фракціями розглянуто 2075 пропозицій, заяв і скарг громадян, що перевищує показник аналогічного періоду на 181.
По захист і допомогу до єдиного законодавчого органу державної влади зверталися переважно соціально незахищені категорії громадян. Зокрема, у першому кварталі поточного року отримано 1503 звернення від інвалідів І—ІІІ груп, 623 — дітей війни, 507 — учасників війни, 434 — інвалідів Великої Вітчизняної війни, 394 — ветеранів праці, 324 — учасників бойових дій, 201 — інвалідів війни, 179 — багатодітних сімей, 109 — учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Крім цього, упродовж січня—березня 2010 року до Верховної Ради України звернулися 6625 пенсіонерів; 944 позбавлені волі особи; 375 представників релігійних організацій; 311 підприємців; 286 безробітних; 97 працівників бюджетної сфери; 57 державних службовців; 27 робітників; 19 учнів і студентів; 9 військовослужбовців.
Згідно з інформацією, наданою секретаріатами депутатських фракцій, з початку поточного року до народних депутатів України, їх помічників-консультантів у виборчих округах звернулися 107,5 тис. виборців, розглянуто 32,6 тис. письмових звернень, проведено 8,2 тис. особистих прийомів та 6,5 тис. зустрічей з виборцями.
Усі звернення громадян до Верховної Ради України розглядалися згідно з чинним законодавством та надсилалися для вирішення порушених у них питань до відповідних органів державної влади, органів місцевого самоврядування, прокуратури та суду. Звернення, у яких містилися пропозиції щодо вдосконалення чинного законодавства, вивчалися у комітетах Верховної Ради України. Аналітичні матеріали і узагальнення були передані керівництву Верховної Ради України, у парламентські комітети, депутатські фракції та народним депутатам України для застосування в законотворчій роботі.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.