Із 1 тисячі 154 зразків харчових продуктів та сировини у більш ніж ста зразків було виявлено генетично модифіковані організми. І це при тому, що ряд товарів уже мав маркування «Без ГМО». Такі результати перевірки, яку проводили в лабораторії молекулярно-генетичних досліджень Укрметртестстандарту у січні-квітні 2010 р., оприлюднив на вчорашній прес-конференції Володимир Семенович, начальник науково-дослідного центру випробувань продукції ДП «Укрметртестстандарт». 

Щоправда, жодних санкцій до «недобросовісних» виробників застосовано не було. Згідно з нашим законодавством, переконує пан Семенович, аби покарати порушника, потрібно здійснити цілу низку бюрократичних кроків. А головне — отримати на це фінансування з бюджету. За словами ж В. Семеновича, останні кілька років жодної копійки на контрольні перевірки продукції на вміст ГМО виділено не було. Відтак споживачі змушені вірити виробникам на слово.
Як на організм людини впливають продукти із генно модифікованими організмами (ГМО), досі достеменно невідомо. Але ці три літери дедалі частіше злітають з уст не байдужих до свого здоров’я.
— Ви ж тільки гляньте, чим нас годують, — скаржиться сусідка Наталія Дмитрівна. — Учора купила вареної ковбаси. Хотіла її підсмажити. Поклала на пательню. А та взяла і просто розплавилася. Чи то із пластмаси її роблять, чи то суцільна соя генно модифікована!
Щоправда, маркер «Без ГМО» на наклейці з ковбаси був. Та йому Наталія Дмитрівна віри не йме: «Зараз усе на поличках промарковано «без ГМО», навіть звичайна питна вода. Сумніваюся, що в нас усе так добре із продуктами харчування. Принаймні жодного разу ще не бачила виробу, на якому б зазначалося, що він містить ГМО».
Продукції з написом «З ГМО» ніхто і не міг бачити, — запевняє Володимир Семенович. Мовляв, згідно із вітчизняним законодавством обіг ГМО в Україні заборонено. Проте із виконанням цієї норми є проблеми.
— У нашій країні порівняно нещодавно почали досліджувати те, що ми їмо і вирощуємо на полях. І у плані простежуваності ГМО ми відстали від європейських країн років на десять, — каже пан Семенович. — Тим часом у нас незаконно вирощують генетично модифіковану сою, кукурудзу, ріпак. І питання полягає в тому, щоб покласти цьому край.
Між тим, на думку Ігната Матасара, професора кафедри гігієни харчування Національного медичного університету ім. Богомольця, ГМО для людини взагалі ніякої небезпеки не становить. Це, мовляв, в певному сенсі навіть додаткова екологічна безпека. Буцімто для вирощування генетично модифікованої продукції, приміром, не потрібно використовувати усілякі пестициди чи інші хімікати. Що робить її чистішою. «Інша справа, коли виробники обдурюють споживача. Не зазначають про те, що ГМО у певній продукції таки використовувалося. Бо за таких умов вартість чи то молока, чи то шоколадки має бути нижчою», — каже пан Матасар.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.