Останнім часом міністр Дмитро Табачник розпещує громадськість класними новинами. Одну з його ініціатив підтримав навіть сам Прем’єр-міністр Микола Азаров. Ідеться про тимчасове обмеження перевірок навчальних закладів «з метою врегулювання їх діяльності в період завершення навчального року». І це правильно, як сказав би перший і останній Президент СРСР: на освітянській ниві в розпалі «жнива». Перевіряльники там лише заважатимуть.
До того ж узято до уваги довготривале призупинення навчально-виховного процесу у зв’язку з тогорічною епідемічною ситуацією; інтенсивне надолуження учнями програмного матеріалу; перенесення терміну проведення державної підсумкової атестації із червня на травень.
Чергова поступка для одинадцятикласників — їм дозволено розірвати в часі проведення свята останнього дзвоника і випускного балу. Головне, що це може бути не обов’язково 28 травня, як наполягав Іван Вакарчук, учорашній міністр.
«До Міністерства освіти і науки надходять численні звернення випускників вищих навчальних закладів, їх батьків та органів студентського самоврядування щодо примусового зобов’язання... надавати ВНЗ довідки про працевлаштування, — читаємо в черговому листі міністра до ректорів ВНЗ державної форми власності. — Основним методом тиску на випускників із боку адміністрації... є затримка видачі їх дипломів. У результаті випускники надають недостовірні дані про власне працевлаштування, ВНЗ цю інформацію — міністерствам та експертним комісія Державної акредитаційної комісії МОНУ (ДАК) під час ліцензування та акредитації освітньої діяльності».
Такі дії, справедливо зазначає Табачник, викликають недовіру до статистичних даних у звітах ВНЗ стосовно результативності працевлаштування, особливо тих, які впродовж останніх років показують стовідсоткове забезпечення випускників першим робочим місцем за фахом.
Тим часом, не секрет, що звіти вищих навчальних закладів із питань працевлаштування суперечать щорічним узагальненим даним, що надходять від органів статистики та центрів зайнятості.
Міністр звернув увагу керівників на неприпустимість адміністративного тиску на п’ятикурсників.
А щоб удосконалити роботу з їхнього працевлаштування, рекомендується створити відповідні структурні підрозділи та підвищити ефективність співпраці ВНЗ із потенційними роботодавцями.
Міністерство, до речі, зобов’язало керівників ВНЗ зробити все необхідне, щоб своєчасно замовити дипломи про вищу освіту.
Акцентовано увагу й на «недопустимості порушення термінів прийому заяв від вступників на навчання за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавра, спеціаліста та магістра».
Гадаю, запобіжні заходи міністра сприятимуть успішному, без скандалу, завершенню навчального року.
Однак, опонентів ці кроки мало тішать.
Зокрема, Володимир Полохало, голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти, назвав зміни в галузі «некомпетентними та небезпечними».
За його словами, повідомляє прес-служба народного депутата, ухвалені міністерством без консультацій із громадськістю та освітянами зміни до умов прийому у вищі навчальні заклади «свідчать про зневагу чинної влади до громадян».
Володимир Полохало назвав незаконними накази й розпорядження міністерства, які, на його переконання, ревізують державну мовну політику всупереч чинному законодавству.
Голова комітету наголосив, що керівники галузі, прикриваючись риторикою про реформи, насправді руйнують позитивні здобутки.
Реальним чинником покращення якості освіти, вважає Полохало, може стати ухвалення закону про вищу освіту в новій редакції.
«Голосування за цей закон покаже, хто реально переймається якістю та проблемами української освіти», — цитує народного депутата його прес-служба.
Не погодитись із керівником профільного парламентського комітету важко. Хто є хто покаже і голосування в сесійній залі за проект про відповідні зміни до чинних законів стосовно зовнішнього незалежного оцінювання, який двічі відхилявся парламентаріями.