Яна Ковальська (на знімку), минулорічна випускниця Кам’янець-Подільського ліцею, навчається стаціонарно в Київському інституті міжнародних відносин при КНУ імені Тараса Шевченка і заочно на юридичному факультеті цього самого ВНЗ. За наслідками зовнішнього тестування вона набрала 795,5 бала: українська, історія, англійська — по 200 балів, математика — 195,5. У чому секрети успіху — це, певне, цікавить не тільки нашого кореспондента.
— Вважаю, тестуватись слід з тих предметів, які більше до душі, де ти маєш кращі знання. В 11-му   класі вирішила йти на спеціальність «міжнародний бізнес» в Інституті міжнародних відносин, а туди треба подавати сертифікат з математики. За рік я «підтягнула» цей предмет.
Мені дуже пощастило, бо мама — математик. Найбільше уваги приділяла саме найважчому предмету. Щодня розв’язувала задачі, запам’ятовувала формули. А перед самим тестом вже тільки повторювала їх.
Щодо гуманітарних предметів. Дуже допомагало профільне навчання в школі. Постійно виборювала перші місця на олімпіадах з історії й літератури. З дев’ятого класу займалася англійською з репетитором. У нашому ліцеї працюють факультативи. З історії я писала наукову роботу, що теж допомогло отримати високі бали.
Дехто вважає, що за день до ЗНО найголовніше не перевантажувати голову та добре виспатися. У мене останні три дні завжди «ударні». Якщо хороша пам’ять, то навіть за цей час можна засвоїти великий обсяг інформації з історії. Головне — не зазубрювати бездумно, бо в останній момент все вилетить із пам’яті. Історичні події варто запам’ятовувати в хронологічній послідовності. Іноді я робила собі конспект: дата—подія.
З англійською було складніше. Щоб мати великий словниковий запас, потрібно постійно перекладати, читати в оригіналі.
В останні дні приділяла увагу граматиці. Дуже добре, якщо в школі діти отримують навички з написання творів.
Що стосується літератури, то я відшукувала навіть в Інтернеті ті твори, які ми проходили в дев’ятому класі. У мене дуже хороша зорова пам’ять. Часто користуюся асоціаціями, аби закарбувати прізвище письменника.
Розпорядок дня перед ЗНО у мене був таким: заняття в школі, обід, сон годинку-дві, потім робота з підручниками. Вважаю, перерва, відпочинок дуже потрібні. Іноді мені вдавалося сходити в кіно, просто погуляти, поспілкуватися з друзями.
З першого класу я навчалася в сильних школах. У ліцеї, кращому загальноосвітньому закладі не тільки міста, багато учнів отримали високі оцінки на ЗНО. Мені завжди подобалося досягати гарних результатів, я від цього отримую велике задоволення. Це, а також самовдосконалення й були моєю головною мотивацією. Адже якщо можеш стати кращим, чому б не стати?!
Записала Віра ШПИЛЬОВА.
Кам’янець-Подільський
Хмельницької області.
Фото автора.